Plachtařská Grand Prix v Chile s českou účastí

03.01.2010

Plachtařská Grand Prix v Chile s českou účastí
Plachtařská Grand Prix v Chile s českou účastí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český bezmotorový pilot Petr Krejčiřík právě v těchto dnech soutěží v nejprestižnější plachtařské soutěži světa Sailplane Grand Prix (SGP) v jihoamerické Chile.

V sobotu 2.1.2010 se patnáct finalistů poprvé po třídenním tréninku vypravilo na startovní rošt, aby se v náročném terénu nad Andami utkali během osmi soutěžních dní o zlatou medaili třetího ročníku SGP, který je pořádán ve dvouletých intervalech.
 
Krejčiřík v SGP jako jediný český pilot létá od jejího začátku v roce 2005, kdy se vrátil z prvního ročníku ve francouzském Saint Aubanu s bronzovou medailí. SG je moderní typ plachtařských závodů, kdy piloti soutěží systémem regaty. To přispívá k napětí a dramatičnosti pro diváky, kteří vzdušné souboje mohou sledovat pomocí on-line trackingu, kdy na obrazovkách mohou sledovat počínání a postup jednotlivých pilotů.

Dynamiku soutěže letos zaručuje i o, že nad chilskými horami budou létat převážně Evropané (4 Němci, 3 Rakušané, 2 Poláci, po jednom reprezentantu má Finsko, Itálie a Česko). Jeden plachtař dorazil z Austrálie, dva piloti jsou domácí.

Denní zpravodajství očima přímých účastníků ZDE.

Zdroj: www.aecr.cz; www.grandprixchile.org

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář