Let z Popradu do Irska nebyl v žádné fázi ohrožen

07.01.2010

Let z Popradu do Irska nebyl v žádné fázi ohrožen
Let z Popradu do Irska nebyl v žádné fázi ohrožen (Zdroj: Aeroweb.cz)

Během letu společnosti Danube Wings z Popradu do Irska 2. ledna nebyla v žádné z jeho fází ohrožena bezpečnost cestujících, ani let samotný. Ve svém prohlášení k událostem na letišti Poprad - Tatry to konstatuje zmiňovaná letecká společnost.

"Posádku letadla při odletu z letiště Poprad - Tatry informovala řídící věž, že v jedné z odbavených zavazadel v zavazadlovém prostoru letadla zůstal neškodný vzorek trhaviny RXD pro cvičení psů. Tato informace nebyla v rozporu s bezpečnostními předpisy a nebránila v pokračování letu," uvedla letecká společnost. Podle ní by v opačném případě na základě pravidel Českých aerolinií piloti nemohli v žádném případně v letu pokračovat. V prohlášení se rovněž uvádí, že letecká společnost Danube Wings a ani České aerolinie nebyly předem oficiálně informovány o cvičení na letišti Poprad - Tatry.

Výbušnina, kterou našli v úterý (5.1.) Ráno v irském Dublinu v bytě Slováka, byla jednou z částí kontrabandu, které úřady daly přes víkend mezi zavazadla na popradském letišti v rámci testu bezpečnostních opatření. Slovenský elektrikář si tak v zavazadlech do Dublinu přinesl asi 90 gramů trhaviny hexogen (RDX). Slováka zatkli, večer ho však propustili a nehrozí mu žádné obvinění. Irský rezort diplomacie uvedl, že slovenské ministerstvo vnitra tlumočilo irskému ministru spravedlnosti Dermottu Ahernovi hluboké politování nad incidentem ze strany vlády SR. Ahern řekl, že je znepokojen faktem, že slovenská policie upozornila irskou stranu až po třech dnech.

Dnes však šéf hraniční a cizinecké policie Slovenska Tibor Mako popřel informace irských médií, podle nichž se v zavazadlech slovenského občana nacházelo až osm vzorků výbušniny. Na tiskové konferenci na popradském letišti uvedl, že šlo o zhruba 90-gramový vzorek, který se omylem přilepil na popruhy jednoho z ruksaků, který byl uložen v zavazadlovém prostoru. Fatální chybu podle něj udělal policista, který byl tehdy ve službě, z dosud nezjištěných příčin zapomenul vyndat vzorek výbušniny ze zavazadlového prostoru. Další chybu udělal, když to hned neoznámil nadřízeným.

Celý incident možná skončí i na půdě národní rady SR. Připouští to Martin Fedor. Tvrdí totiž, že skandál s výbušninou staví SR do špatného světla.


ATR 72- 500 společnosti Danube Wings

Zdroj: www.sme.sk

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář