Zelená revoluce v British Airways!

22.02.2010

Zelená revoluce v British Airways!
Zelená revoluce v British Airways! (Zdroj: Aeroweb.cz)

British Airways ve spolupráci se Solena Group, společností zabývající se energetickými řešeními a obnovitelnými zdroji, plánuje využívat ve svých letadlech biopaliva. S nasazení biopaliv, pomocí kterých chce snížit uhlíkovou stopu, počítá u části své flotily od roku 2014.

Nové palivo pochází z odpadní biomasy a bude zpracováváno v moderních vědeckých pracovištích, kde je možné odpadní materiál, který je určen na skládky, přeměnit na palivo do letadel.

Továrna umístěná na východě Londýna přetvoří pět set tisíc tun odpadu za rok do šestnácti milionů galonů ekologického leteckého paliva v procesu, který sníží produkci skleníkových plynů až o devadesát pět procent v porovnání s fosilními palivy, které pocházejí z petroleje.

Pro srovnání – snížení uhlíkových emisí bude stejné, jako kdybychom odstranili ze silnic čtyřicet osm tisíc aut za rok.

Ke snížení skleníkových emisí dojde díky menšímu množství odpadu na skládkách, což souvisí s nižší produkcí jednoho z hlavních činitelů globálního oteplování, metanu, a díky získávání dvaceti megavoltů elektrické energie ročně z obnovitelných zdrojů.

Momentálně se rozhoduje o místě, kde by měla být továrna na bio paliva postavena. V jednání jsou čtyři lokace ve východním Londýně.  Plán zahrnuje vytvoření až dvanácti set pracovních míst v oblasti a může znatelně snížit lokální platby za daň za skládky.

Willie Walsh, výkonný ředitel British Airways říká: „Tato unikátní spolupráce se Solenou nám pomůže dosáhnout našeho ambiciózního cíle, který spočívá ve snížení čistých uhlíkových emisí o padesát procent do roku 2050. Věříme, že povede k výrobě skutečné alternativní varianty petrolejových paliv. Jsme pevně rozhodnuti snížit náš vliv na klimatické změny a jsme hrdí, že otevíráme cestu ekologickým iniciativám v leteckém průmyslu.“

Dr. Robert Do, ředitel a výkonný ředitel Solena Group říká: „Projekt biopaliva British Airways a Solena Group efektivně přemění biomasu v čisté, obnovitelné palivo a elektrickou energii a je zcela uhlíkově neutrální.  Palivo se bude vyrábět ve vysoce moderním zařízení, které netvoří odpad jako většina spaloven. Nebude produkovat škodliviny ani nežádoucí látky.“
Primátor Londýna předložil návrh na ušetření milionů za městský odpad.

Projekt biopaliv může být jeho součástí. Primátor Boris Johnson k tomu říká: „Velice vítám výstavbu továrny na paliva bez obsahu uhlíku v Londýně. Radnice bude spolupracovat s British Airways a Solena Group. Pracujeme na spojení dalších organizací a využití odpadu hlavního města k vytápění domovů, kanceláří a jako paliva do dopravy.“

Celý projekt biopaliv rozšíří ekologické aktivity British Airways, kterým se společnost věnuje již několik let. Všem svým zákazníkům aerolinky umožňují létat ekologicky. Na webových stránkách www.ba.com si spolu s letenkou mohou objednat i smazání své karbonové stopy. Jeden zákazník na trase Praha – Londýn – Praha za sebou zanechá stopu v hodnotě 0, 224 tun CO2, což se rovná přibližně 79Kč. Let z Prahy do Los Angeles zanechává stopu 2, 362 tuny CO2, zákazník tedy na snižování emisí za svůj let věnuje 830Kč.

Příspěvek je určen na podporu projektů v rozvojových zemích, které se zaměřují na nové obnovitelné zdroje energie a na propagaci energeticky efektivních řešení. Projekty, které si British Airways vybírá, musí být sociálně a ekonomicky prospěšné oblastem, ve kterých probíhají, a v jejich rámci musí docházet ke zlepšování stavu ovzduší v oblasti.


Boeing 747- 400 British Airways

Zdroj: www.ba.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář