Český Wright flyer se o víkendu představí v Ústí

26.06.2010

Český Wright flyer se o víkendu představí v Ústí
Český Wright flyer se o víkendu představí v Ústí (Zdroj: Aeroweb.cz)
Málokdo by si asi pomyslel, že právě země v srdci Evropy se bude pyšnit jedinou létající napodobeninou stroje, ve kterém se Orville Wright v prosinci roku 1903 na 12 vteřin odpoutal od povrchu země, a začal tak psát první řádky kapitoly v dějinách lidstva zvané létání. Příběh je ale prostý; o 100 let později, když se připravovaly veliké oslavy, vypsala americká nadace soutěž o 50 tisíc dolarů pro toho, kdo dokáže postavit první funkční repliku stroje. To se zalíbilo skupině nadšenců z východních Čech.

„Mysleli, že to vyhrají jejich lidé, jenže naši se toho chytili a vysmahli celý letoun snad za devět měsíců. No a i když se po Američanech rázem slehla zem, webové stránky nadace zmizely a nikdo nereagoval ani na korespondenci, Wright už v Čechách zůstal,“ vysvětloval Martin Krátký, pořadatel ústeckého leteckého dne, kde právě během dneška a zítřka mají diváci možnost let tohoto unikátu vidět.



Jeho montáž přitom není vůbec jednoduchá. Vzhledem ke křehkosti dřevěných částí, ze kterých je vyroben, musí se pracovat velmi pomalu a pečlivě. Největší péči je ale třeba věnovat výztužným lanům, která v případě, že by byla napnutá rozdílně na každé straně, mohla by způsobit rozpadnutí letounu při vzletu.

Jeho zařazení do programu leteckých dnů a přehlídek má také svá omezení. Dnes vystoupí Wright flyer v Ústí až k večeru, až se uklidní vzduch, a vytvoří se tak dobré podmínky pro vzlet historické repliky!

Program letecké air show v Ústí začíná ve 13 hodin, areál je otevřen již od 9. Kromě Wright flyeru se představí také replika Kašparova Blériotu, ale i akrobatická skupina Flying Bulls, kterou mohli diváci vidět i na Aviatické pouti v Pardubicích.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář