`Radar` v mobilu vzbuzuje nadšení i obavy

06.10.2010 1 příspěvek

`Radar` v mobilu vzbuzuje nadšení i obavy
`Radar` v mobilu vzbuzuje nadšení i obavy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Představte si, že jdete například po Karlově mostě. Z davu turistů se vám dělá špatně, a tak upínáte svůj pohled k nebi. Najednou spatříte křižující se kondenzační čáry, za jejichž konce tahají dvě letadla. Jako zarytého leteckého nadšence vás pochopitelně začne zajímat, co je to za stroj, jak je vysoko, odkud a kam letí, případně jakou má registraci. Hbitě sáhnete do kapsy, vytahujete svůj kouzelný přístroj s nakousnutým jablkem, zamíříte na letadlo a rázem znáte téměř všechny žádané informace. Zní vám to jako nesmysl? S aplikací Plane Finder AR není.

Systém ADS-B, který velmi zjednodušeně představuje bezpečnostní alternativu k současným radarům na základě vysílání svých údajů ostatním letovým a pozemním stanicím vybaveným ADS-B, vyvolává od svého počátku bouřlivou diskusi odborníků o své skutečné bezpečnosti. Zatímco riziko nehody dvou letounů na zemi i ve vzduchu se jím opravdu snižuje, systém je díky svému dosavadnímu nechráněného přístupu prakticky veřejný a toho využívají i komerční subjekty. Typickým příkladem je bristká společnost Pinkfroot, která vyvinula aplikaci Plane Finder AR pro iPhone a Android telefony, která na základě shromažďování dat z ADS-B vysílačů monituruje letecký provoz v několika zemích.

Díky schopnosti nejnovějších mobilních telefonů, nebo přesněji řečeno kapesních PC, určovat svou přesnou polohu, výšku a orientaci, představuje aplikace Plane Finder pohledový radar na reálnou situaci, ke které zobrazí sesbírané údaje o registraci letadla, volačce, rychlosti, výšce, místě vzletu a destinaci a vzdálenost od místa pozorování.

Proti aplikaci se ale vyslovují přední odborníci na bezpečnost i politici. "Cokoliv, co ulehčí našim nepřátelům najít cíle, je bláznovství," prohlásil na adresu kritizovaného softwaru člen britského parlamentu Patrick Mercer. Ten také doporučuje, aby byly všechny podobné aplikace zakázány. Naproti tomu se vývojáři z Pinkfrootu hájí, že pro teroristy není nic jednoduššího než si koupit vlastní ADS-B přijímač, dostupný téměř všude na světě. Informaci přinesl server AVWeb.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Už to mám nainstalovaný :-)

07.10.2010 v 13:57 Paca

Děkuji za tip, funguje to skvěle, ať si člen britského parlamentu Patrick Mercer, říká co chce. Já osobně se stavim na stranu vývojářů, neboť koupit ADS-B si může opravdu každý (např. http://www.streckenflug.at/)

Odpovědět

Přidat komentář