V pražských Kbelích dnes naposledy vzlétl Antonov An-26 AČR

28.04.2011

V pražských Kbelích dnes naposledy vzlétl Antonov An-26 AČR
V pražských Kbelích dnes naposledy vzlétl Antonov An-26 AČR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Armáda České republiky dnes ze svých řad natrvalo vyřadila transportní letadlo Antonov An-26. Stalo se tak téměř po třiceti letech jeho služby. U vojenského letectva nahradí antonovy letadla CASA C-295M.

Československá armáda zavedla antonovy do své výzbroje v letech 1982 a 1983, celkem se jednalo o šest strojů tohoto typu. Za úkol měly hlavně přepravu lidí a nákladu na krátké a střední vzdálenosti. Plnily však také různé zvláštní úkoly, jako třeba cvičná přistání a vzlety na dálnici mezi Prahou a Brnem. „Anduly“ také pomáhaly s výcvikem pilotů stíhaček L-159 Alca a JAS-39 Gripen.

Za svou téměř třicetiletou éru se An-26 účastnily spousty akcí. Sloužily na Balkánském poloostrově v rámci mise KFOR, nebo se objevily na leteckém dni RAF. Jeden z letounů dokonce podnikl dvouměsíční cestu po Africe, při které navštívil celkem 14 zemí. Ačkoli bylo letadlo vystaveno vysokým teplotám a jiným netradičním podmínkám, cesta se obešla bez vážnější poruchy.

Letecká základna v Praze–Kbelích, kde mají „Anduly“ domácí základnu, při této příležitosti uspořádala slavnostní nástup. Následně An-26 odstartoval ke svému poslednímu letu. Při něm ho symbolicky doprovázel letoun CASA, který ho od této chvíle plně nahradí. Návštěvníci dále měli možnost zhlédnout dokumentární film věnovaný tomuto typu antonova.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář