Ve Francii začalo cvičení Tiger Meet 2011 s českou účastí

11.05.2011

Ve Francii začalo cvičení Tiger Meet 2011 s českou účastí
Ve Francii začalo cvičení Tiger Meet 2011 s českou účastí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Další ročník mezinárodního cvičení NATO Tiger Meet je tu! Letos se koná od 9. do 20. května a hostí ho letecká základna v Cambrai ve Francii. Do dějiště cvičení již odletěly čtyři letouny JAS-39C/D Gripen z 21. základny taktického letectva z Čáslavi, které se pokusí obhájit prestižní trofej Stříbrný tygr z minulého roku.

Pořadatelskou perutí je Escadron de Chasse 01.012, která sídlí na základně v Cambrai. Letka je vyzbrojena letouny Mirage 2000C/D. Letošní cvičeníNATO je však poslední velkou akcí jak pro letku, tak pro základnu. Ta bude totiž za dva roky, tedy v roce 2013, uzavřena.

Cvičení se kromě domácí letky zúčastní zhruba 70 letounů a vrtulníků z dalších 12 evropských zemí. Létat se bude ve dvou vlnách. Dopolední část bude zaměřena především na DACT (Dissimilar Air Combat Training), tedy na mise ve schématu 1 versus 1, 2v1, 2v2, 4v2, kdy proti sobě stojí různé typy letounů. Odpolední mise jsou naopak koncipovány pro větší počet letounů. Jedná se o společné vzdušné operace COMAO (Combined Air Operations), kdy proti letounům stojí reálný protivník tzv. Red Force.

Organizace takového setkání je vždy náročná, proto se úvodní plánovací konference IPC (Initial Planning Conference) uskutečnila již v průběhu minulého ročníku Tiger Meet, který se odehrával na letecké základně v nizozemském Volkelu. Hlavní konference MPC (Main Planning Conference) se poté konala v únoru, kde zástupci jednotlivých letek dostali veškeré podklady pro přípravu na toto vojenské cvičení.

Dále zde byly rozděleny úlohy, které budou perutě během vzdušných operací vykonávat. Pro piloty 211. taktické letky, která se v loňském roce stala plnoprávným členem Asociace tygřích letek, jsou to například úkoly zaměřené na taktiku boje za hranicí viditelnosti BVR (Beyond Visual Range).

Kromě věcí přímo souvisejících s průběhem cvičení je ale zapotřebí splnit ještě mnoho dalších úkolů. Především je třeba vyjednat diplomatické povolení pro přelet do Francie a zpět, s čímž souvisí povolení pro létání nad územím států, jejichž leteckých prostorů bude cvičení NATO využívat.

Dále musí organizátoři zajistit přepravu techniky, materiálu a personálu do dějiště Tiger Meet nebo si vyžádat povolení k barevné nestandardní úpravě letounu (Tiger Tail Art). „Setkání tygrů“ má také svůj doprovodný program a tradice, na které se 211. taktická letka musí připravit.

Kromě čtyř stíhacích letounů budou české vojenské letectvo ve Francii reprezentovat ještě dva vrtulníky MI-24V z 22. letecké základny v Náměšti nad Oslavou.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář