Čeští tygři se vrátili domů z cvičení ve Francii, stříbro neodhájili

25.05.2011

Čeští tygři se vrátili domů z cvičení ve Francii, stříbro neodhájili
Čeští tygři se vrátili domů z cvičení ve Francii, stříbro neodhájili (Zdroj: Aeroweb.cz)

Čtyři letouny JAS-39C/D Gripen ze základny v Čáslavi se vrátily ze cvičení Wild Hind 2011, které skončilo v pátek 20. května. Letos v něm zvítězila 301. letka portugalského letectva se stroji F-16 Fighting Falcon. Českým pilotům se tak nepodařilo pokořit pravidlo, kdy žádná letka v historii Tiger Meet nedokázala stříbrnou trofej obhájit.

Naše letka se ale na cvičení NATO rozhodně neztratila. Během dvou týdnů splnila celých 95 % misí.

Jednotlivé perutě soutěžily v pěti různých disciplínách, přičemž nejprestižnější je nejlépe létající letka. Dále se soutěží o nejlepší ústroj nebo nejlepší grafické ztvárnění tygřích symbolů na letounu. Při dovednostních soutěžích musely letky ukázat také svůj důvtip a smysl pro humor. Fyzickou zdatnost pak prověřily sportovní hry. V posledních dvou jmenovaných disciplínách obsadili čeští tygři třetí místa.

Tiger Meet 2011 a přelet na domovskou základnu v Čáslavi byl zároveň na nějakou dobu poslední událostí pro velitele 211. taktické letky podplukovníka Jaroslava Míky, který si po dobu jednoho roku bude zvyšovat kvalifikaci na válečné akademii vzdušných sil v USA.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář