Obama by Česku mohl pomoci v prodeji L-159, píší americké noviny

28.05.2011

Obama by Česku mohl pomoci v prodeji L-159, píší americké noviny
Obama by Česku mohl pomoci v prodeji L-159, píší americké noviny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Podle webových stránek listu The Wall Street Journal chce Česká republika požádat amerického prezidenta Baracka Obamu o pomoc s prodejem letounů L-159 Alca do Iráku. Příležitostí k rozhovoru by se mohla stát dnešní schůzka americké hlavy státu s prezidenty střední a východní Evropy ve Varšavě. Podle deníku jde o neoficiální informaci ze zákulisních rozhovorů.

Premiér České republiky Petr Nečas jednal o prodeji letounů tento týden se svým iráckým protějškem Núrím Málikím. Po schůzce prohlásil, že k uzavření kontraktu by mohlo dojít v krátké době.

Aby se prodej letounů irácké armádě mohl uskutečnit, je zapotřebí právě souhlasu Spojených států. Letouny totiž používají americké součástky a bez povolení amerických úřadů je Iráčanům nelze prodat.

Česká armáda v současné době disponuje 28 stroji tohoto typu. V Evropě je dále používá také letectvo Španělska nebo Maďarska.

U82; v minulosti se armáda snažila tyto stroje prodat. Nejblíže uzavření kontraktu bylo v roce 2003. Tehdy se letouny měly vyvézt do Indie, ta ale nakonec dala přednost britským strojům Hawk.

Mohlo by vás zajímat

Témata

L-159 Alca


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář