Na Aviatickou pouť dorazil další účastník – Curtiss Hawk

03.06.2011

Na Aviatickou pouť dorazil další účastník – Curtiss Hawk
Na Aviatickou pouť dorazil další účastník – Curtiss Hawk (Zdroj: Aeroweb.cz)

Také stíhací letoun Curtiss Hawk 75 v barvách francouzského letectva už přistál na pardubickém letišti, aby se zde zúčastnil víkendové Aviatické pouti 2011.

Curtiss Hawk je mimo jiné pevně spjat s československými letci, kteří se s tímto strojem účastnili bitvy o Francii v roce 1940. Během svého působení zaznamenal tento stroj vítězství i ztráty, a to i v řadách československých pilotů. Posledním Čechoslovákem, který v tomto letounu zahynul, byl Emil Morávek ze Slepotic na Pardubicku. Stalo se tak 17. června 1940. Právě při dnech Aviatické pouti si tato obec připomene památku Emila Morávka a na jeho počest přeletí Curtiss Hawk nad návštěvníky pouti.

Curtiss Hawk 75 je skutečnou raritou. Pochází ze sbírky The Fighter Collection a Francii byl dodán roku 1939, aby se účastnil bojům proti nacistům. V letech 1940 až 1942 také příležitostně působil v severní Africe, konkrétně v Tunisku a Maroku. V letech 1946 až 1949 sloužil letoun ve škole v Cazaux.

Stíhací letoun Curtiss Hawk mohli lidé v novodobé historii poprvé vidět v roce 2005 na akci Flying Legends v britském Duxfordu. Od sešrotování ho zachránil Michel Pont, od kterého byl získán TFC. Poté se přesunul na kalifornském letišti Chino, kde byl zrestaurován a vrácen do letuschopného provozu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář