Česko do konce roku vypíše tendr na nástupce gripenů

22.06.2011

Česko do konce roku vypíše tendr na nástupce gripenů
Česko do konce roku vypíše tendr na nástupce gripenů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Česká republika má 14 letounů Jas-39 Gripen pronajatých do roku 2014. Už nyní se začíná řešit, jaké stroje stávající stíhačky nahradí. Vláda ještě letos vypíše veřejnou soutěž na nástupce letounů.

Do té se pravděpodobně znovu přihlásí zbrojařský koncern Saab, který by chtěl, aby si Česko stíhačky gripen znovu pronajalo. „Stále intenzivněji se teď zaměřujeme na posilování naší pozice a přípravu na to, aby gripeny v Česku pokračovaly,“ prohlásil ředitel společnosti Gripen International pro Českou republiku Bengt Littke pro Hospodářské noviny. Littke dodal, že Švédové by například mohli zaměstnat naše letouny L-159, na kterých by se mohli učit piloti armád, které také disponují stíhačkami gripen.

Možnost prodloužení smlouvy s Gripenem ale zpochybňuje premiér Petr Nečas. Odvolává se na úplatkářskou aféru, která výrobce stíhaček provází. „Velmi těžko si dovedu představit situaci, kdy vrcholný státní úřad spojenecké země konstatuje, že se domnívá, že došlo ke korupci při prodeji zbraňového systému, a my se zatváříme jakoby nic a ten zbrojní systém od týchž dodavatelů budeme po vypršení smlouvy provozovat znovu,“ řekl premiér pro HN. Dokud se tedy aféra nevyřeší a česká vláda nedostane ze Švédska informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá podle Nečase Gripen šanci uspět.

Švédsko na to namítá, že v korupční aféře se jednalo o jiný kontrakt než ten s Českem.  Vina prý navíc byla hlavně na jejich britských partnerech, se kterými už ale v současné době nespolupracuje.

O tom, které nadzvukové letouny nahradí stávající gripeny, se diskutuje již delší dobu. Ministerstvo obrany už v únoru oslovilo spojence NATO, konkrétně USA a Francii, dále Švédsko a konsorcium Eurofighter. Češi by tak mohli disponovat například letouny Mirage, Rafale, Eurofighter nebo jednou z amerických stíhaček.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Gripeny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář