Dny NATO v Ostravě se uskuteční již tento víkend

19.09.2011

Dny NATO v Ostravě se uskuteční již tento víkend
Dny NATO v Ostravě se uskuteční již tento víkend (Zdroj: Aeroweb.cz)

Už tento víkend, tedy 24. a 25. září, proběhnou na Letišti Leoše Janáčka Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě proběhne v Ostravě již pojedenácté. Účast přislíbilo celkem 15 států, a to jak stálých účastníků, tak nováčků.

Poprvé se na Dnech NATO v Ostravě například představí Švédsko, jehož účast je výjimečná hlavně tím, že Švédsko je neutrálním státem a není členem Severoatlantická aliance. Švédové se v Ostravě budou prezentovat letounem včasné výstrahy S100D Argus.

Česká armáda nabídne své stíhací letouny JAS-39 a L-159, dále například vrtulníky Mil Mi-24 a Mi-171Š nebo transportní letadlo CASA. Za Česko se dále představí letouny Zlín Z-142 a Z-242L. Tradičním účastníkem je také Slovensko, které do Ostravy přiletí s dvěma letouny Mig-29. Kompletní přehled potvrzené letecké techniky najdete ZDE!


Foto www.dny-nato.cz

Během následujících dní budou do Ostravy postupně přilétávat jednotliví účastníci akce. Zítra by například podle plánu měl v 10 hodin přiletět americký letoun B-52H Stratofortress. Ve středu ve 12:30 pak deset letounů Northrop NF-5A turecké akrobatické skupiny Turkish Stars. Seznam, na kterém budou postupně přibývat jednotlivá data příletů, najdete na těchto webových stránkách.

Areál letiště bude v sobotu i v neděli návštěvníkům otevřen od 8:30. V sobotu se uzavře v 17 hodin, v neděli pak o hodinu dříve.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář