Dny NATO v Ostravě začaly, první den přilákal 145 000 návštěvníků

24.09.2011

Dny NATO v Ostravě začaly, první den přilákal 145 000 návštěvníků
Dny NATO v Ostravě začaly, první den přilákal 145 000 návštěvníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za účasti ministra obrany Alexandra Vondry, náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka a dalších významných představitelů Severoatlantické aliance a ČR byly dnes v jedenáct hodin dopoledne slavnostně zahájeny Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR.


Foto: Matěj Lelek

„Dny NATO začínali před jedenácti lety mottem – bezpečnost není samozřejmost. Všichni si, myslím, uvědomujeme, že to je pravda a že za bezpečností musíme stát za všech okolností,“ připomněl Vondra jeden ze smyslů Severoatlantické aliance poté, co na mošnovsém letišti přivítal všechny návštěvníky a účastníky akce.


Foto: Matěj Lelek

Slavnostní zahájení doplnil skupinový průlet Vzdušných sil AČR, kterého se účastnily vrtulníky Mi-24, stíhací letouny L-159 a JAS-39 Gripen a transportní letadlo CASA C-295M.

První den přišlo na Letiště Leoše Janáčka 145 000 návštěvníků, kteří měli možnost si prohlédnout 90 kusů letecké techniky včetně legendárního bombardéru B-52 nebo čtyřmotorových letounů C-130 Herkules.


Foto: Matěj Lelek

Do Ostravy nakonec nepřiletěla akrobatická skupina britského královského letectva Red Arrows. Důvodem byl neodkladný návrat jednoho z pilotů zpět do Británie. Po srpnové tragédii na letecké přehlídce v Bournemouthu, kde zahynul jeden z pilotů Red Arrows, létá skupina pouze v osmi, nyní by skupina vystupovala jen na sedmi strojích, což není vzhledem k náročnosti prováděných leteckých prvků povoleno.

„Nezakrývám, že nás tato zpráva zaskočila, tím více, protože vystoupení Red Arrows bylo ohroženo už jednou a to po letošní srpnové katastrofě. Chápeme, že v sedmičlenné sestavě vystupovat nemohou, a věřím, že je v Ostravě uvidíme příští rok,“ uvedl Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000.

RAF poté na poslední chvíli rozhodlo o vyslání dvou letounů Hawk na statickou ukázku.


Foto: Matěj Lelek

Diváci tak dnes mohli zhlédnout vystoupení dvou akrobatický skupiny – Turkish Stars a Baltic Bees, kteří létají na českých letounech L-39 Albatros.


Foto: Matěj Lelek

Jedním z překvapení jedenáctého ročníku ostravských Dnů NATO byl přílet izraelského letectva. Izrael do Ostravy vyslal mimo jiné dva stíhací letouny F-15 Eagle. Organizátoři jejich přílet z bezpečnostních důvodů do poslední chvíle tajili. „Jedná se o izraelskou premiéru na Dnech NATO v Ostravě a teprve druhé představení izraelských strojů na českém území,“ říká Pavlačík.


Foto: Matěj Lelek

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář