V Mošnově proběhla ceremonie přistoupení České republiky k AWACS

25.09.2011

V Mošnově proběhla ceremonie přistoupení České republiky k AWACS
V Mošnově proběhla ceremonie přistoupení České republiky k AWACS (Zdroj: Aeroweb.cz)

V rámci Dnů NATO v Ostravě proběhl ceremoniál přistoupení naší země k systému včasné výstrahy AWACS (Airborne Warning and Control Systém). Česká republika se tak přidala osmnáctým účastníkem tohoto programu, který posiluje celkovou obranyschopnost a akceshopnost NATO.

Celkem osmnáct zemí nyní společně v rámci NATO provozují flotilu speciálních, radarem vybavených letounů. „Češi mají nyní možnost se plnohodnotně účastnit tohoto programu,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

Ceremoniálu se kromě ministra obrany Alexandra Vondry účastnil Air Commodore Andy Freyer, zástupce velitele Vzdušných sil včasné výstrahy NATO a Gilbert W. Mace, který je předsedou alianční organizace NAPMO, jenž má letouny AWACS na starosti. „Jménem představenstva alianční agentury NAPMO, která má letouny systému AWACS na starosti, bych rád vyjádřil uspokojení, že se Česká republika přidala k systému obrany vzdušných sil,“ prohlásil Mace.

Přistoupení České republiky k systému AWACS proběhlo již 17. května na letecké základně v německém Geilenkirchenu, kdy se zde symbolicky vztyčila česká vlajka. Dny NATO v Ostravě se poté staly příležitostí k stvrzení našeho členství i na domácí půdě.


Člen posádky letounu E-3A Jeremy Fecher

Již od května se také první čeští vojáci učí, jak s tímto systémem pracovat. „Naší vojáci jsou nyní schopni se na vyhodnocování informací přímo podílet,“ uvedl Vondra. Od května se programu aktivně účastní čtyři čeští specialisté, od září se další čtyři členi účastní odborného výcviku. Vojáci AČR se také stávají piloty těchto strojů.

Letouny systému AWACS jsou upravená letadla Boeing 707 vybavená radary a rádiovými stanicemi. Letouny se vyznačují kruhovou radarovou anténou připevněnou na zadní části trupu letadla. V disku je radar, který má dosah až 300 kilometrů pro nízko letící cíle a ještě větší pro objekty ve vyšších výškách.

Radarové systémy poté posádce umožňují sledovat cíl ve vzduchu a navádět na ně prostředky protivzdušné obrany. Letouny jsou dále schopné řídit letecké souboje nebo odposlouchávat nepřátelské spoje.

Na Dnech NATO v Ostravě se návštěvníci mohou podívat na tři stroje systému AWACS - alianční letoun E-3A, britský E-3D a švédský S100D Argus.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář