AKTUALIZOVÁNO: Dreamliner společnosti ANA vzlétl k prvnímu letu

26.10.2011

AKTUALIZOVÁNO: Dreamliner společnosti ANA vzlétl k prvnímu letu
AKTUALIZOVÁNO: Dreamliner společnosti ANA vzlétl k prvnímu letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

26. října - aktualizace

Boeing 787 Dreamliner se dnes vydal na svou první cestu s cestujícími. V 5:45 SELČ odstartoval z Tokia, jeho první destinací se stal Hongkong. První Dremaliner, který je ve službách japonských aerolinek ANA, nesl na palubě 264 pasažérů. O premiérový let přitom projevilo zájem kolem 5 000 lidí.

Zatímco All Nippon Airways s prvním B-787 sklízí úspěch, čínské aerolinky China Eastern Airlines minulý týden oznámily zrušení objednávky na 24 Dreamlinerů. Jako důvod uvedly zpoždění v dodávce letounů, se kterým se Boeing dlouhodobě potýká.

27. září - původní zpráva

Letecký výrobce Boeing včera slavnostně předal japonským aerolinkám All Nippon Airways (ANA) první letoun B-787 Dreamliner. Předání se uskutečnilo v továrně Boeingu v americkém městě Everett, odkud se Dreamliner dnes vydá na cestu do Japonska.

Japonské aerolinky nasadí tento letoun na dvě pravidelné linky z tokijského letiště Haneda do Okajamy a Hirošimy. ANA budou letoun využívat také k charterové lince mezi Tokiem a Hong Kongem. All Nippon Airways převezmou do konce roku další čtyři tyto stroje. Do roku 2017 by poté měly ve své flotile mít všech 55 letounů, které si od Boeingu objednaly.


Foto Boeing

Letoun je z velké části vyroben z kompozitního materiálu namísto obvyklého hliníku. Tento materiál je mnohem lehčí a také pružnější. Dreamliner by tak díky nižší hmotnosti měl mít až o 20 % nižší spotřebu paliva.

Boeing 787 Dreamliner byl veřejnosti poprvé představen v červenci roku 2007. Tehdy se předpokládalo, že se zákazníkům začne dodávat již následující rok. Program však postupně nabral tři roky zpoždění, za nímž podle Boeingu stojí technické potíže, problémy s dodávkami a také téměř dvouměsíční stávka, která závod postihla v roce 2008.

Celkově má Boeing objednávky na 821 letounů Dreamliner. Jedno letadlo si objednala také česká společnost Travel Service.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář