VIDEO: Blaníci, tohle je pro vás!

10.10.2011 4 příspěvky

VIDEO: Blaníci, tohle je pro vás!
VIDEO: Blaníci, tohle je pro vás! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na počest nesmrtelných Blaníků vzniklo v dílně Adama Jandory z Aeroklubu Medlánky video, které přistálo v naší mailové schránce. Velice rádi jej rozšíříme nejen mezi čtenáře z řad plachtařů.

Sluší se poděkovat lidem, bez kterých by toto video asi nikdy nevzniklo. Jsou to v abecedním pořadí:

David Císař
Martin Jedlička
Laďa Józsa
Petr Knápek
Aleš Nestrojil
Helena Přikrylová
Ondra Petruška
Jan Šponer
Honzík Šťastný
Michal Šťastný
David Trnečka

O tvorbě uvedeného videa vznikl také "film o filmu" Jana Šponera.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Blaník


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Blaník

10.10.2011 v 20:40 karel

nechce se mi věřit, že stárneme. Blaník? Áčka létají, ale co ty ostatní třináctky prosté? Taková věc se opouští až, když je to nevyhnutelné. Mám ještě věřit?

Odpovědět

Blaník

10.10.2011 v 21:18 raďas

Hmmmmm smutná podívaná.

Odpovědět

názor

11.10.2011 v 10:34 ouda

Nejsem (zatím) pilot, spíš jen nadšenec a fanda. Občas zavítám na nějaké letiště, občas na nějakou výstavu ve světě, občas mě někdo s něčím "sveze". Upřímně si myslím, že velké letectví (general aviation) kam blaník papírově patří je čím dál víc svázáno s certifikacemi (EASA je téma samo pro sebe)a tudíž s výrobci (nebo jejich nástupci). Tento tredn přichází i do military (viz kauza LOM a motorů pro L39). Takže se nemůže nic pozitivního stát s Blaníky, pokud si to výrobce (nástupce) nevezme za své. Svět se změnil, podle mého laického názoru 30-40 let staré blaníky nebo zlíny s motory Walter na které není ve světě servis prostě "globálně" nikoho dnes nezajímají.. Možná bych tedy pro blaníky zkusil lobovat u státních autorit na nějaký podpůrný program, grant, který by dal peníze do projektu, který by u výrobce společně s nějakou školou (CVUT, Brno) vedl k výrobcem autorizovanému / certifikovanému řešení. Jiná cesta není. Ale jak říkám, jsem laik.

Odpovědět

Re: názor

11.10.2011 v 12:41 Kokos

Ona už existuje modifikace pro blaníky (mají to Rakouští RedBull Blanix), akorát to stojí tuším kolem 300 000kč. Spočívá to v zesilnění uchycení nosníků, ale nejsem si jist. Nezbývá než doufat, že LET Kunovice přijde s metodou, jak to zachránit. Individuální kontrola všech Blaníků technikem z Kunovic je řešení, ale opět tu je problém - peníze a logistika. Myslím si, že pokud to bude řešit někdo jinej než LET Kunovice, hlavní motivací pro ni může být leda zisk (viz redbuláckou modifikaci), jenže Aerokluby přebytkem financí zrovna nedisponují.

Odpovědět

Přidat komentář