AKTUALIZOVÁNO: Česko bude s USA a Čínou vyrábět nový letoun

12.12.2011

AKTUALIZOVÁNO: Česko bude s USA a Čínou vyrábět nový letoun
AKTUALIZOVÁNO: Česko bude s USA a Čínou vyrábět nový letoun (Zdroj: Aeroweb.cz)

13. prosince - aktualizace

Novým letounem, který se u nás bude vyrábět, by měl být vírník neboli gyroplán. Na jeho výrobě by se podle Hospodářských novin měla podílet česká firma Jihlavan Airplanes Skyleader.

Na projektu bude dále spolupracovat americká firma Groen Brothers Aviation (GBA) a čínská společnost Guangzhou Suntrans Aviation Science and Technology, která by měla vlastnit 75 % akcií. Nový společný podnik ponese název Foshan Suntrans-Groen Aviation. V Česku by měl vyrábět dvě verze vírníků – dvoumístné a šestimístné.


Foto GBA

Čína má podle všeho zájem až o 1 000 nových vírníků, k poptávce ji vede i to, že se země nedávno rozhodla otevřít svůj vzdušný prostor do výšky 3 000 m i pro veřejnost. „Letoun, s nímž se dá snadno a bezpečně létat, který je snadno ovladatelný a potřebuje jen velmi krátkou rozjezdovou dráhu... by mohl být v Číně velmi populární, když se země otvírá pro novou generaci soukromých pilotů," uvedl v tiskovém prohlášení viceprezident GBA Al Waddill.

12. prosince - původní zpráva

Konscorcium českých, amerických a čínských firem bude v Česku spolupracovat na výrobě nového letounu. Informaci dnes oznámil generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. Smlouva by měla být podepsána v lednu.

Podrobnější informace ohledně firem, které se budou na výrobním procesu podílet, a specifikace nového letounu ale zatím nejsou známy. Ředitel CzechInvestu uvedl, že další podrobnosti zveřejní jednotlivé strany až při podpisu kontraktu. „Půjde o výrobu zcela nového stroje, který ještě nikde na světě nelétá," řekl pouze Křížek.

Velkou část kapitálu na výrobu letadla poskytne Čína, která má prý zájem až o 1 000 strojů.

Státní agentura CzechInvest se na začátku prosince stala mimořádným členem Svazu českého leteckého průmyslu, který vznikl v červnu letošního roku. Informovali jsme vás ZDE!

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář