Týden ve světě letectví

08.01.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Systém na detekci sopečného popela byl úspěšně otestován

Společnost Nicarnica Aviation a nízkonákladové aerolinky easyJet úspěšné otestovaly novou technologii na detekci popela. Zařízení AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector), které se připevní na letadlo, funguje na bázi infračervené technologie vyvinuté americkou armádou. Pilotovi umožní registrovat mrak popela ve výšce od 5 000 do 50 000 stop. Testy probíhaly dva týdny v okolí italských sopek Etna a Stromboli.

Amerika chce zvýšit bezpečnost na leteckých akcích a air-show

Asociace Reno Air Racing, která ve Spojených státech pořádá národní šampionát a air show, chce za pomocí expertů formulovat nová pravidla a opatření k pořádání leteckých akcí. Chce tak zabránit nehodám při podobných leteckých událostech, jejichž počet stále narůstá. Pokud nebudou nová opatření přijata, zvažuje asociace zrušení veškerých svých leteckých událostí. O bezpečnosti na leteckých akcích bude také 10. ledna jednat americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Loňský ročník Rena poznamenala nehoda pilota Jimmyho Leewarda, který havaroval se svým strojem P-51 Mustang. Při havárii zahynulo 11 lidí včetně pilota a přes 70 přihlížejících bylo zraněno.

Francie zahájila provoz nového vrtulníku Dauphin N3+

Dvoumotorová helikoptéra Dauphin N3+ společnosti Eurocopter dosahuje maximální rychlosti 287 km/h se stoupavostí 6,7 m/s. Vrtulník o hmotnosti 4 300 kg dokáže v podvěsu převážet až 1 600 kg. Dauphin s maximálním doletem 923 km má postupně nahradit stávající vrtulníky francouzského letectva Super Puma a Fennec.

Čína postaví nové nejvyšší letiště světa

Čína plánuje v Tibetu postavit nejvýše položené letiště na světě. Jeho výstavba začne letos a potrvá tři roky. Plocha vznikne u města Nagčhbu v nadmořské výšce 4 436 m a dosavadní nejvýše položené letiště, ležící také v Tibetu u města Čhamdo, tak "přeroste" o bezmála 100 metrů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář