Rozšiřte řady LAA ČR a Svazu UL a čerpejte členské výhody

07.02.2012

Rozšiřte řady LAA ČR a Svazu UL a čerpejte členské výhody
Rozšiřte řady LAA ČR a Svazu UL a čerpejte členské výhody (Zdroj: Aeroweb.cz)

Více než dvacetiletá existence Letecké amatérské asociace České republiky (LAA ČR) představuje sbírání zkušeností z provozu, výcviku a výroby ultralehkých letounů a ostatních sportovních létajících zařízení. Během této doby se přirozeně vyvíjela i kvalita a úroveň služeb, které LAA ČR svým členům může nabídnout.

Za neustálého prosazování a chránění zájmů a podmínek pro „malé“ létání od začátků asociace se povedlo vytvořit dobře fungující organizaci, která tak může nabídnout svým členům konkrétní služby a výhody. Každý člen LAA ČR automaticky dostává časopis Pilot, který slouží jako zdroj technických, obecných i závazných informací o dění ve sféře UL létání a provozu SLZ. Každý člen LAA (i nový člen, který přibude v průběhu roku) získává také aktuální leteckou mapu v měřítku 1 : 500 000 vydávanou LAA ČR.

K výhodám, které členství v LAA ČR přináší, je možnost výhodného pojištění, jehož přijatelná výše a samotná existence jsou jedním z výdobytků soustředěné snahy LAA ČR o vytvoření podmínek pro létání SLZ.

Pouze členové LAA ČR tak mají možnost výhodného pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem SLZ – aerodynamicky řízených ultralehkých letadel (ULL), ultralehkých vrtulníků (ULH), ultralehkých vírníků (ULV) a ultralehkých kluzáků (ULK) a dále závěsných kluzáků (ZK), motorových závěsných kluzáků (MZK) a padákových kluzáků (PG) a motorových padákových kluzáků (MPG).

Velmi užitečnými a hojně využívanými produkty dostupnými členům LAA ČR jsou cestovní pojištění a úrazové pojištění, ke kterým letos přibylo i pojištění odpovědnosti pojištěného za škodu vzniklou na letadle.

Od prvních let existence LAA ČR se její členové dále sdružují ve svazech jednotlivých odborností. Od roku 2004 členství ve svazu ULL navíc přináší další praktickou výhodu: za svazový poplatek ve výši 500 Kč na rok získává člen Svazu UL jednak navigační pomůcku v podobě podrobné mapy v měřítku 1 : 200 000 (připravovanou a publikovanou Svazem UL LAA ČR) a jednak léty prověřenou Databázi letišť, jejíž přílohou je navíc ještě mapa ČR ICAO 1 : 500 000. V roce 2012 je Databáze letišť navíc vydána v provedení „Profi“, doplněném o podrobnější informace o plochách SLZ a UL letištích. Celý tento soubor (ve volném prodeji za 760 Kč) obdrží členové Svazu UL spolu se svazovou mapou „dvoustovkou“ za zvýhodněnou cenu – uhrazením 500 Kč ročního svazového příspěvku.

Vedle těchto „hmotných“ výhod nabízí členství ve Svazu UL také příležitost podílet se na sportovních aktivitách Svazu, a to zejména v soutěžním létání. Svaz UL totiž pořádá každoročně i semináře o soutěžním létání, jejichž účastníci mají dotovánu účast úhradou paliva. Tyto semináře jsou připravovány zkušenými reprezentanty ČR v ultralehkém létání ve spolupráci s neméně zkušenými organizátory soutěží a zájemcům z řad pilotů UL letadel a MZK zprostředkují mnoho hodnotných praktických dovedností, které létání dělají nejen zábavnějším, ale také bezpečnějším. Nezanedbatelným přínosem je i společenský rozměr těchto akcí, které se odehrávají v útulném a přátelském prostředí ploch SLZ a letišť s kvalitním zázemím.

Členství ve Svazu UL (ale i v ostatních, tj. PG, MPG a ZL) můžete vyřídit buď prostřednictvím odkazu Služby online na stránkách LAA, nebo vyplněním přihlášky a jejím zasláním na adresu sídla LAA ČR spolu se zaplacením základního ročního členského příspěvku (750 Kč, 800 Kč pro nového člena) a svazového příspěvku 500 Kč.

Mohlo by vás zajímat