Evropský parlament chce, aby aerolinky platili za znečišťování ovzduší

06.07.2006

Evropský parlament diskutoval o možnosti, že by letecké společnosti brzy musely začít platit daň uvalenou na palivo pro tryskové motory. Nařízení by se stalo součásti nové evropské politky snižování emisí skleníkových plynů.

Evropský parlament chce, aby aerolinky platili za znečišťování ovzduší
Evropský parlament chce, aby aerolinky platili za znečišťování ovzduší (Zdroj: Aeroweb.cz)

4.7.2006

Parlament také souhlasil s návrhem Evropské komise, aby byly letecké společnosti zahrnuty do schématu obchodování s emisemi, který průmyslové společnosti nutí obchodovat s právy vypouštět oxid uhličitý.

Návrh je zaměřen na to, aby byla činnost aerolinek dána do souladu s Kjótskými protokoly - které ale nezahrnují mezinárodní letectví. Zastánci nové úpravy tvrdí, že by letecké společnosti měly být i přesto připojeny k omezujícím pravidlům, protože spaliny z tryskových motorů budou v budoucnu dále růst.

Aby se zamezilo obchodu s právy mezi aerolinkami, předpokládá parlament zavedení zkušebního systému určeného speciálně pro ně jako způsobu, jak aerolinky donutit obchodovat povolení s ostatními složkami průmyslu a redukovat tak emise plynů. Společnosti také budou limitovány počtem povolení, které si budou moci pořídit.

Parlament prozatím hlasoval o návrhu - většina zákonodárců hlasovala pro - který nemá žádnou legislativní váhu... alespoň prozatím.

Zdroj: Reuters

Diskuzi o splodinách z letadel jsme už jednou na Aerowebu měli, viz článek Letišti Praha se daří.... A co vy na to? Máte raději čistý vzduch než levné letenky?

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář