U Prostějova se zřítilo rogalo, opilý pilot vyvázl se zraněním ruky

11.09.2012 6 příspěvků

U Prostějova se zřítilo rogalo, opilý pilot vyvázl se zraněním ruky
U Prostějova se zřítilo rogalo, opilý pilot vyvázl se zraněním ruky (Zdroj: Aeroweb.cz)

V nedělních ranních hodinách se u obce Mostkovice na Prostějovsku zřítilo malé rogalo typu Aeros s jednou osobou na palubě. Ultralehký stroj poznávací značky OK-JZD 13 dopadl na pole poblíž plochy v Mostkovicích.

Osmašedesátiletý pilot utrpěl otevřenou zlomeninu ruky a po nehodě u něj byla naměřena hodnota 1,56 promile alkoholu v krvi. Případu se nyní ujme letecká inspekce, která vyšetří příčiny nehody. Je však pravděpodobné, že hlavní příčinou pádu stroje byla nesprávná pilotáž v důsledku vysokého obsahu alkoholu v pilotově krvi.


Havarované rogalo Aeros OK-JZD 13

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody rogal


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Co na to LAA

11.09.2012 v 13:40 Petr

Tak v tomto případě bych se jako člen LAA zasazoval za to aby Statutární orgány LAA iniciovaly nějaké podání trestního oznámeni na mistra pilota (veřejné ohrožení atp.), protože díky takovejmhle debilum nás pak maj všichni za nezodpovědný a nebezpečný pitomce co furt padaj. A to potrestání pořádně rozmáznout v médiích, aby veřejnost pochopila , že se organizace zastřešující UL lítání s takovýmhle póvlem mazat nebude. Už by bylo pořeba tyhle týpky začít opravdu řádně sekat a to tak, aby je to bolelo. A zveřejňovat to, jinak se nálepky nebezpečnejch bláznů který nikdo nekontroluje, nezbavíme. Není přece potřeba díky takovým lidem na sebe nechat ušít předpisy, které nám lítání ztíží, když sami ukážem, že se snažíme vyčistit svoje řady. Fuj to jsem se na...l, za to se omlouvám ale cítím to tak.

Odpovědět

RE: Co na to LAA

12.09.2012 v 12:05 Jiří

Nelze, než souhlasit s Petrem. Vše co uvedl, podepíšu taky. Kvůli takovým "frajerům", jako je OK-JZD 13, možná jednou ani nebudeme moct lítat.

Odpovědět

Rozum

13.09.2012 v 7:41 Sumy M.H.

Tak, tak, ale ni to jen o alkoholu. Třeba minulý týden jsem si v praci zašel ven na cigárko a slyším jak odněkud chrchlá rogálo, během chvilky se cca v 25m AGL !!! připlazil MZK tak o 10m přeskočil vedení NN a udělal dva okruhy nad naší firmou s rozdílem oproti střeše 5-10m. Podotýkám, že celá střecha je pokryta solárními kolektory(plocha 70x40m), nad kterými to může dělat zajímavý věci(byl slunečný den), asi by se hodně divil, kdyby ho tam "tozhoupala" termická bublina. Ani nemluvím že musel oblétat sila vedlejší firmy, na která musel koukat "zdola" :-(

Odpovědět

RE: RE: Co na to LAA

13.09.2012 v 8:23 rene

Nebylo to alkoholem. Na finale prestal videt. Muzeme byt radi ze zustal na svete. Zrak se mu jiz zlepsuje tak snad to zustane bez nasledku.

Odpovědět

Letci

13.09.2012 v 20:44 Lubor

Všichni,co létáte anebo co se chystáte létat po složení zkoušek si laskavě uvědomte,že Vaším počínáním a způsobem letu ukazujete ostatním lidem jaký jste "pán Pilot " svého stroje.Budete-li létat nízko,tak se začnou množit stížnosti a budete mít z létání peklo,protože páni inspektoři udělají taková opatření,že pak už raději přestanete létat,než aby jste např.dvakrát ročně chodili na přezkoušení.Zde se jen čeká až někdo udělá obrovský skandál a pak se divte,že si nezalétáte.Létejte pro radost a ne pro druhé pro starost .Přemýšlejte nad každým letem a nemachrujte,že něco umíte......

Odpovědět

To není chyba pilota, to je chyba LAA - pořádně hluboko

07.11.2012 v 15:41 Jan

Všimněte si, že v žádném předpisu LAA nenajdete jakoukoli formu tresta pro takového "pilota". Může mu být odebrát průkaz, ale co třeba nějaká zmínka o několika letech nemožnosti ho získat a také o tom, že by mu byl vyřazen z evidence jeho létající aparát? Jenže to by centrála přišla o penízky, že? Takže budou řeči o tom, že dotyčný může být stíhán za veřejné ohrožení. A pak ticho po pěšině. Je to úplně stejné mlčení jako o tom, že padají instruktoři se žáky... nulová kontrola, nulová prevence, jen snaha vybírat poplatky.

Odpovědět

Přidat komentář