Týden ve světě letectví

07.10.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing drtí Airbus v počtu objednaných i dodaných letadel

Z letošního tvrdého konkurenčního boje dvou největších světových výrobců dopravních letadel vychází zatím vítězně americký Boeing. Od začátku letošního roku přijal Boeing objednávky na 962 letadel. U evropského Airbusu evidují objednávky na 437 strojů.

Boeing vede i v počtu dodaných letadel i když rozdíl není tak markantní jako u objednávek. Za tři čtvrtiny letošního roku dodal Boeing zákazníkům 436 letadel oproti 405 letadlům dodaných Airbusem.

Největší boj mezi výrobci nyní probíhá v kategorii úzkotrupých letadel. Nové úspornější verze nejznámějších modelů obou výrobců - Boeing 737MAX a Airbus 320neo - tvoří většinu nových zakázek obou výrobců.

Před několika dny zvětšil Boeing svůj náskok díky významné objednávce od jihoamerické nízkonákladové aerolinie Gol Linhas Aéreas. Brazilský letecký přepravce si objednal 60 letadel typu B737 MAX za katalogovou cenu šest miliard dolarů.

Při havárii historického dvouplošníku Dragon zahynulo šest lidí

V australském státě Queensland havaroval historický dvouplošník De Havilland DH 84 Dragon. Při havárii zahynulo všech šest lidí na palubě. K nehodě došlo v pondělí, kdy letoun vyslal nouzové volání a záchranné složky zahájily pátrání.

Posádka se s letounem vracela z letecké přehlídky ve městě Monto a mířila severně od Brisbane do města Caboolture. Záchranáři nalezli trosky stroje v hustém lesním porostu asi 160 kilometrů od Brisbane. Pilot podle dostupných informací vlétl do mraku, kde ztratil orientaci a narazil do zalesněného svahu.

Smutnou zajímavostí je, že pilot letounu v roce 1954 přežil jinou havárii stejného typu letadla při niž zahynul jeho otec a bratr.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář