Čtyři z deseti dopravních pilotů někdy usnuli za kniplem

20.11.2012 2 příspěvky

Čtyři z deseti dopravních pilotů někdy usnuli za kniplem
Čtyři z deseti dopravních pilotů někdy usnuli za kniplem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská asociace pilotů (ECA) zveřejnila průzkum, jehož výsledky přihodily pomyslné polínko do ohně aktuální diskuze o neúměrné zátěži dopravních pilotů. Průzkumu se zúčastnilo více než 6 000 pilotů. Čtyři z deseti letců přiznali, že někdy během své kariéry neúmyslně usnuli za kniplem.

Ve světě dvoupilotních posádek by se nejednalo o tragédii, jenže třetina pilotů přiznala, že po probuzení zjistili, že usnul i druhý pilot. Polovina dotázaných pilotů někdy pociťovala za letu takovou únavu, že to ovlivnilo jejich výkon při řízení letadla. Piloti to ale oficiálně nepřiznají, jelikož se bojí ztráty zaměstnání.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) připravuje návrh na změnu podmínek práce pilotů dopravních letadel. Podle navrhovaných předpisů by mohli piloti létat až jedenáct hodin dlouhé noční lety a mohli by létat i po 22 probdělých hodinách. To je více, než dovolují současné předpisy.

ECA chce průzkum využít jako argument proti navrhovaným změnám předpisů a docílit tak zlepšení pracovních podmínek pro piloty. Bezmála před rokem upozornily na stejnou problematiku také piloti z organizace Vereinigung Cockpit několika poutavými videy (ke zhlédnutí ve zprávě ZDE!).

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ha ha ha

20.11.2012 v 18:12 FFC

To jsou zase pitomé výzkumy úředníku kterým věří pouze a jen úředníci . Za kniplem usnulo 10 z 10 pilotů , a to nejen v noci jak by si mohl leckdo myslet . A pokud se pletu tak zítra roztrhám svůj ATPL průkaz . // Svého času někde na webu visel krásný článek který napsal steward od SkyEurope , ten článek se jmenoval : "Proč je kokpit dopravního letadla tím nejlepším místem na spaní" . Přesně vystihoval oč jde ....

Odpovědět

Sakra lidi...

21.11.2012 v 23:40 Honza

No, hlavně to hodně roztrubujte do světa, ať cestuje čím dál míň lidí... :-/ Kdyby nebyly společnosti škrti a nabraly nový piloty, který tu čekaj na práci jak na spasení, neměly by tyhle problémy. Ale to ony nee, vyšťaví, koho mají, a do nových neinvestují - lepší je riskovat, že...

Odpovědět

Přidat komentář