Česká CASA poprvé letěla do Afghánistánu i bez systému pasivní ochrany

05.04.2013

Česká CASA poprvé letěla do Afghánistánu i bez systému pasivní ochrany
Česká CASA poprvé letěla do Afghánistánu i bez systému pasivní ochrany (Zdroj: Aeroweb.cz)

Transportní turbovrtulový letoun C-295M CASA Armády ČR absolvoval premiérový let do Afghánistánu a zpět. Stroj odstartoval z Prahy v úterý 2. dubna a zamířil do Kábulu, kam vezl náhradní díly i české vojáky. O dva dny později se letoun bezpečně vrátil na kbelské letiště. Cestu absolvoval i bez systému pasivní ochrany proti střelám, který znemožňuje nasazení letounu v bojových podmínkách.

Právě systém pasivní ochrany je zatím asi největším kazem armádních transportních letounů CASA. Kvůli jeho nefunkčnosti stroj opakovaně neprochází vojskovými zkouškami, které jsou nutným testem pro provoz v bojových podmínkách v Afghánistánu. Tato mise je však nevyžadovala.

Mise prokázala schopnost transportního letounu absolvovat i dlouhé přelety, přestože je stroj koncepčně navržen na krátké trasy. I když je CASA výrazně pomalejší než airbus A319CJ, který tyto mise běžně létá, je výhodné použít pro dopravu materiálu právě C-295M, protože náklady na let jsou oproti airbusu poloviční.

Pilot nepřežil nehodu F-16

V Afghánistánu se před dvěma dny odehrála i jedna tragická nehoda. Americký víceúčelový letoun F-16 Fighting Falcon havaroval ve východní části země. Pilot nehodu nepřežil. Zatím není známo, zda byl stroj sestřelen, nebo je za nehodou jiná příčina.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář