Ultralight pro samotáře SkyCraft SD-1 Minisport jde do výroby

28.05.2013

Ultralight pro samotáře SkyCraft SD-1 Minisport jde do výroby
Ultralight pro samotáře SkyCraft SD-1 Minisport jde do výroby (Zdroj: Aeroweb.cz)

V americkém Utahu začíná produkce ultralehkého stroje pro piloty, kteří nemají rádi když jim někdo mluví do řízení. SD-1 Minisport od firmy SkyCraft je jednomístný letoun pro kategorii S-LSA, který bude možné pořídit jako stavebnici nebo jako kompletní letadlo. Minisport byl navržen a postaven českým konstruktérem Igorem Špačkem v jeho hodonínské firmě SD Planes. Američané nyní získali potřebné podklady a výroba letounu se bude odehrávat ve městě Orem v Utahu.

SkyCraft nabídne dvě různé motorizace pro SD-1 - německý dvoutaktní Hirth F-23 s výkonem 50 koňských sil nebo čtyřtakt JCV-360 od české firmy Verner Motors, který dokáže dodat výkon 35 koní. Výrobce uvádí minimální potřebný výkon pro provoz Minisportu 22 koní, takže ať už uživatel zvolí jakýkoliv motor, nemusí se bát o výkonnost letounu.

Letové parametry SD-1 vypadají slibně. Cestovní rychlost lehce pod 190 km/h, stoupavost přes sedm metrů za vteřinu (s motorem Hirth F-23) a vytrvalost šest hodin letu. To vše při spotřebě paliva sedm litrů za hodinu. Pokud se zajímáte i o bezpečnost stroje, nabízí SkyCraft možnost přikoupit záchranný padákový systém.

Cena za kit na domácí dostavbu letounu vyjde na přibližně 294 000 korun. Za kompletně sestavený letoun připravený k letu pak zákazníci zaplatí přes jeden milion korun. Na trhu bude SD-1 Minisprot dostupný od července letošního roku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář