Ruslan dosedl v Ostravě, přípravy na Dny NATO vrcholí!

20.09.2013

Ruslan dosedl v Ostravě, přípravy na Dny NATO vrcholí!
Ruslan dosedl v Ostravě, přípravy na Dny NATO vrcholí! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ruský transportní letoun Antonov An-124 Ruslan registrace RA-82079 dosedl krátce po půl jedné na půdu ostravského letiště. Právě aeroport Leoše Janáčka v Mošnově je dějištěm víkendových Dnů NATO v Ostravě, Dnů Vzdušných sil Armády České republiky a veletrhu leteckého průmyslu FlyIn, kde bude Ruslan hlavním lákadlem letošního ročníku. Areál letiště se otevře v sobotu i v neděli v 8:30.

V Ostravě už jsou přítomny také dvě největší ikony letového programu, akrobatické skupiny Turkish Stars a Patrulla ASPA. Turečtí piloti předvedou na letounech Canadair NF-5 své umění po dvou letech. Jejich premiérová účast  v roce 2011 vyvolala ohromný divácký ohlas. Španělská skupina Patrulla ASPA sedlá pro změnu vrtulníky Eurocopter EC-120 Colibri a v Ostravě si odbude první účast.


Foto Jagello 2000

Mošnov naopak nakonec neuvidí alianční letoun včasné výstrahy a řízení Boeing E-3 Sentry AWACS a stíhací Mirage francouzského letectva. "Na poslední chvíli byly tyto účasti z operačních důvodů zrušeny, což je pro nás značně nepříjemná zpráva, neboť stroje již dlouho byly potvrzené a vždy se těší značnému zájmu návštěvníků. Navíc tento ročník bude prvním po mnoha letech, kdy se na naší akci letoun AWACS nepředstaví,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z pořádajícího sdružení Jagello 2000.

Letošní ročník Dnů NATO se mimo jiné ponese v duchu dvacetiletého výročí od vzniku samostatné České republiky a Slovenska. Průlet českých armádních letounů proto v sobotu v 11 hodin doprovodí také stroje Vzdušných sil Slovenské republiky. Pro návštěvníky je dále připraven bohatý pozemní program, který ukáže nejen vojenskou techniku, ale i vybavení dalších složek integrovaného záchranného systému včetně jejich činnosti. Vstup na akci je tradičně bezplatný.

Sobotní program akce najdete ZDE!
Nedělní program akce najdete ZDE!

Příletové pokyny a další informace najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář