Do Pardubic se letos chystají i Lightning, Mitchell a Corsair

04.03.2014

Do Pardubic se letos chystají i Lightning, Mitchell a Corsair
Do Pardubic se letos chystají i Lightning, Mitchell a Corsair (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na Aviatickou pouť se letos po pěti letech vrátí legendární americký stíhací letoun P-38L Lightning. Dvoutrupý "blesk" vystoupí v Pardubicích společně s dalšími historickými letadly z druhé světové války, konkrétně s dvoumotorovým bombardérem B-25J Mitchell a stíhačkou F-4U Corsair. Všechny letouny do Čech zamíří ze Salcburku, kde jsou součástí "stáje" Red Bull.


P-38 Lightning / Foto Jay Miller

„Od rakouských kolegů již nyní máme plán letové ukázky, proto můžeme prozradit, že návštěvníci Aviatické pouti uvidí jak ukázku celé skupiny, kdy nad pardubickým letištěm současně zazní zvuk několika tisíc koní výkonu, ukrytých pod kapotami celkem pěti historických motorů, tak sólová vystoupení jednotlivých letounů," sdělil k chystané ukázce Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Diváci ale budou moci sledovat také slétanost dvojice Lightningu a Corsairu, během níž piloti předvedou i společný přemet. Tuto, u historických letadel jedinečnou podívanou nacvičili piloti Red Bullu teprve v loňském roce a předvádějí ji zatím jen zcela výjimečně. Doposud se tak veřejně stalo jen ve francouzském La Ferte Alais.

24. ročník Aviatické pouti se letos uskuteční o víkendu 31. května a 1. června. Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze již nyní získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář