Dvouplošníky Bü 131 připomenou na Aviatické pouti své kulaté výročí

17.03.2014

Dvouplošníky Bü 131 připomenou na Aviatické pouti své kulaté výročí
Dvouplošníky Bü 131 připomenou na Aviatické pouti své kulaté výročí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pořadatelé Aviatické pouti pravidelně zařazují do programu vystoupení připomínající významná výročí letecké historie. Nejinak tomu bude i v letošním roce, kdy se na pardubickém nebi mimo jiné představí trojice dvouplošníků Bücker Bü 131 německé skupiny Bavarian Bücker Formation.

Na Aviatické pouti, konané ve dnech 31. května a 1. června, se však nepředstaví poprvé. Již několik let sympatické posádky Bückerů rády létají do České republiky na letecké dny. V letošním roce jejich elegantní vystoupení, doprovázené kouřovými efekty, připomene i osmdesáté výročí prvního vzletu tohoto cvičného dvouplošníku, jehož první exemplář se do vzduchu premiérově vznesl v dubnu 1934.


Foto Aviatická pouť

Německé dvouplošníky označené Bü 131 Jungmann byly rozšířeny v řadě států světa a mají i přímou vazbu k Československému leteckému průmyslu. Již v roce 1936 se firma Tatra ve Studénce stala prvním zahraničním výrobcem produkujícím tento letoun v licenční výrobě. Celkem v podniku Tatra vyrobili 35 kusů. Další výroba na našem území probíhala za okupace v podniku Aero a tam také pokračovala v prvních poválečných létech pod označením Aero C-4 a C-104. Skupina Bavarian Bücker Formation létá na strojích pocházejících z novovýroby v Polsku.

„S piloty s Bavarian Bücker Formation již dlouhodobě spolupracujeme, protože i v České republice létá několik dvouplošných Bückerů a většina z nich létá i na mezinárodní srazy, kde dochází k předávání zkušeností z provozu těchto historických letadel. Na Aviatické pouti piloti Bavarian Bücker Formation představí skupinovou slétanost lahodící oku diváka a vrátí nás do dob, kdy dvouplošníky dominovaly nebi na celém světě,“ říká k připravovanému programu Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu na dny 31. května a 1. června 2014 lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář