Proudový Cirrus Vision má za sebou první úspěšný certifikační let

27.03.2014

Proudový Cirrus Vision má za sebou první úspěšný certifikační let
Proudový Cirrus Vision má za sebou první úspěšný certifikační let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letadel Cirrus Aircraft dosáhl významného milníku ve svém programu menšího proudového letounu Vision SF50 Jet. Stal se jím první úspěšný let stroje C0 (C-Zero) v rámci zahájení letové certifikace Federálního leteckého úřadu (FAA).

„Vision SF50 Jet se choval velmi dobře a všechny systémy fungovaly bez závad. První let splnil očekávání,“ nechal se po zhruba hodinovém letu slyšet technický ředitel společnosti a zkušební pilot Mike Stevens.

Cirrus Vision SF50 Jet
Foto Cirrus Aircraft

„První let C-Zero je poslední milník z mnoha prvenství firmy Cirrus v oblasti všeobecného letectví a dnešní úspěšný zálet představuje další významný krok směrem k dosažení našeho cíle, což je povýšení osobního zážitku z létání s designově čistým proudovým osobním letounem,“ uvedl po letu Dale Klapmeier, spoluzakladatel a CEO Cirrus Aircraft, a dodal, že první zákazníci obdrží své předobjednané letouny v průběhu roku 2016.

Cirrus Vision SF50 je vysoce výkonné osobní proudové letadlo s přetlakovanou kabinou, které pojme až pět dospělých osob a dva menší cestující. C0 je první ze tří zkušebních letadel v letovém certifikačním programu Vision SF50, jehož „úkolem“ je zaplnit nemalou mezeru mezi vysoce výkonnými jednomotorovými pístovými letadly a lehkými proudovými letadly.

Vision je navržen tak, aby s ním bylo možné snadné létání při levném ekonomickém provozu a vlastnictví. V neposlední řadě umožňuje jednoduchý přechod na proudový stroj ze strany pilotů výkonných vrtulových letadel, jako je např. Cirrus SR22T.

S cestovní rychlostí 300 KTAS je SF50 vybaven pokročilou avionikou a stejně jako jeho předchůdci z rodiny Cirrus i záchranným padákovým systém (CAPS). Jeho katalogová cena je 1,96 milionu dolarů, tedy asi 39,2 milionů korun.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář