Legendární Cobra se představí již za týden v Pardubicích

23.05.2014

Legendární Cobra se představí již za týden v Pardubicích
Legendární Cobra se představí již za týden v Pardubicích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letošní Aviatické pouti, která se uskuteční již o následujícím víkendu 31. května a 1. června na letišti v Pardubicích, se vedle klasických letadel představí i vrtulníky. Bude mezi nimi i legendární americký vrtulník Bell AH-1S Cobra. Tento typ se na konci šedesátých let stal prvním čistě bitevním vrtulníkem zavedeným do služby. Zároveň se stal i etalonem pro další bitevní vrtulníky po celém světě. V průběhu let byl postupně modernizován a nejmodernější verze jsou stále ve službě.


Foto Petr Kolmann

„Předváděný stroj létá s českou poznávací značkou a v současnosti je jediným civilním strojem v Evropě, který je v originálním provedení. Druhý exemplář, který létá v Rakousku, je sestaven z několika verzí. Vrtulník Cobra se v programu Aviatické pouti představí hned dvakrát. Jednak to bude ve velkoprostorové divadelní scéně z období vietnamské války, kde bude létat také známý Bell 47G. Druhé vystoupení se nám podařilo připravit ve spolupráci s českým vojenským letectvem. Poprvé před diváky se na pardubickém nebi představí při společném letu dvojice složená z vrtulníku Bell AH-1S Cobra a Mil Mi-24V. K podobným setkáním docházelo ještě před pětadvaceti léty na západní hranici nad Šumavou a Českým lesem,“ říká o scéně z období Studené války Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Let vrtulníkem je velice zajímavý zážitek a nebudou o něj ochuzeni ani návštěvníci Aviatické pouti. Po oba dva dny budou na ploše letiště probíhat i vyhlídkové lety s vrtulníky. Vedle lehkých vrtulníků Robinson R44 a Bell 206 je připravena i opravdová lahůdka v podobě Bellu 47G. Právě tyto vrtulníky se nejvíce proslavily v období korejské války zejména při odsunu raněných a jsou i laické veřejnosti známy z kultovního amerického televizního seriálu M.A.S.H. Zájemci tak mají jedinečnou možnost prolétnout se v bohatě prosklené kabině Bellu a vžít se, alespoň na chvíli, do pocitů pilotů M.A.S.H.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář