Do Boleslavi přiletí poprvé v historii Supermarine Spitfire

04.06.2014

Do Boleslavi přiletí poprvé v historii Supermarine Spitfire
Do Boleslavi přiletí poprvé v historii Supermarine Spitfire (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od počátku pořádání dobových leteckých dnů v Mladé Boleslavi se pořadatelé snažili o to, aby na krásné travnaté ploše mladoboleslavského letiště přistál jednoho dne také legendární Supermarine Spitfire. Letoun, který je symbolem vítězné bitvy o Británii a také symbolem českých pilotů, kteří za války létali v RAF. V letošním roce se to konečně podařilo a Spitfire 14. června do Boleslavi přiletí.


Foto Michal Krechowski

Osud tohoto konkrétního kusu byl velice zajímavý. Patřil k sérii letounů vyrobených na přelomu let 1944 a 1945 a náleží k řadě Mk.XVIe, která se nazývá Hunter. Je totožný se Spitfirem Mk.XI, ale je poháněn motorem Packard Merlin, který byl licenční výrobou motoru Rolls Royce o výkonu 1 370 koní. Po válce v roce 1950 byl po poruše podvozku uskladněn a skončil po nalétaných 320 hodinách vojenskou kariéru. V létech 1952 až 1967 byl využíván jako stráž brány a zdobil vchod 1855 Sqdn Air Training Corps. V následujících deseti letech byl zapojen do natáčení slavného filmu Bitva o Británii, i když jen staticky.

Vstupenky na akci zakoupíte již nyní v síti TicketPro!

V 80. letech se pro tohoto válečného veterána zablýsklo na lepší časy. Zakoupil jej soukromý majitel a následovala renovace v Trend Aero Service. V roce 1989 získal civilní registraci a po 39 letech míru v roce 1990 se dostal poprvé opět do vzduchu. Vlastníka změnil ještě dvakrát a vždy proběhla další rekonstrukce s cílem vrátit Spitfiru původní tvary.

Současným majitelem a současně i pilotem, který do Mladé Boleslavi přilétne, je Stephan Stead, který s ním létá od roku 2011. Hangárován a udržován je v německém Freiburgu v dílnách Meier Motors. Pro letošní leteckou sezonu dostal nový nátěr, který odpovídá letounům československých pilotů létajících v RAF.

Při jubiljením 10. ročníku Dobového leteckého dnu se představí jako účastník letecké bitvy, který později zaútočí na německou vojenskou kolonu. Scéna se neobejde bez patřičných výbuchů a střelby vojáků v dobových uniformách.

Více info o programu 10. dobového leteckého dne...

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář