U Strakonic spadla Cessna 150, na Slovensku havaroval větroň

21.04.2016 2 příspěvky

U Strakonic spadla Cessna 150, na Slovensku havaroval větroň
U Strakonic spadla Cessna 150, na Slovensku havaroval větroň (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvě smrtelné letecké nehody nehody včera zaznamenali vyšetřovací úřady v Česku i na Slovensku.

Tragický osud bohužel potkal českého pilota Cessny 150 registrace OK-OKA, která havarovala nedaleko Chrášťovic na Strakonicku. Podle fotek z místa nehody je zřejmé, že letoun narazil kolmo do země. Příčiny nehody letounu bázovaného v Bubovicích u Prahy (LKBU) jsou nicméně prozatím předmětem šetření pracovníků Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Nehoda polského plachtaře ukončila soutěž na Slovensku

Během závodů Flight Challenge Cup 2016 ve slovenské Prievidzi došlo k havárii v Polsku registrovaného větroně ASG 29 E. I přes okamžitý zásah záchranných složek se nepodařilo pilota zachránit. Ten na polsko-slovenském pomezí havaroval pravděpodobně při přistání do terénu, během nějž zavadil křídlem o strom.


Havarovaný ASG 29 E / Foto TV Markíza

Podle výpovědi svědků by možnou příčinou nehody samostartujícího větroně mohl být vítr a vliv závětří, do kterého se při manévru dostal.

Ihned po nehodě došlo k zastavení závodu, přičemž všechny zbylé větroně bez problémů přistály. Poslední letový den, kterým je 21. duben, byl následně prohlášen za neletový a soutěž byla ukončena.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

reakce na Strakonickou havarii Cesny 150

21.04.2016 v 20:50 Jaromír Vycpálek

Jsem bývalý (vysloužilý) pilot Slovairu. Když jsem se včera vracel z letiště (modelářského) a z radia jsem se o havarii dověděl mimoděk jsem si vzpoměl, jak se nám práškařům v tuto roční dobu (duben, květen)za těchto meteo podmínek těžce vydělávalo na chléb náš vezdejší. Nárazový vítr, instabilní vzd. hmota, toť vražedná kombinace pro nízko letící letadla, zejména pro taková, která létají blízko pádové rychlosti a točí zatáčky o velkém náklonu. Za těchto podmínek se rozloučil s pozemskou poutí v r. 1991 i můj kamarád na práškařském letišti v Žatci ing Láďa Pešl. Nebyl první, a zdá se ani poslední.

Odpovědět

RE: reakce na Strakonickou havarii Cesny 150

02.10.2022 v 23:04 Takyletec

Toho Pešla jsem asi znal a práškaře bych nedělal ani za nic. To musí být o hubu. Alespoň jsem se dozvěděl trochu víc podrobností, jak skončil.

Odpovědět

Přidat komentář