Šonka i Kopfstein jsou připraveni na Red Bull Air Race 2017

19.01.2017

Šonka i Kopfstein jsou připraveni na Red Bull Air Race 2017
Šonka i Kopfstein jsou připraveni na Red Bull Air Race 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Bezmála tři týdny zbývají do začátku další sezóny seriálu leteckých závodů Red Bull Air Race. Stejně jako loni budou součástí startovního pole i dva Češi. Zatímco Martin Šonka v přípravě na svou pátou sezónu především odpočíval a nabíral síly, Petr Kopfstein ladil letadlo a posílil i závodní tým. Oba letci představili své plány pro ročník 2017 na dnešní tiskové konferenci.

„Loni to nebyla zrovna povedená sezóna, zklamání bylo velké. Jedním z mála pozitiv ale bylo, že jsme se konečně sladili s novým letadlem a už ho známe. Získali jsme také velké množství sice často bolestných, ale velmi cenných zkušeností, které nám v nové sezóně pomohou,“ hodnotil Šonka loňský ročník s odkazem k některým mnohdy smolným penalizacím či diskvalifikacím.

Petr Kopfstein se ihned po skončení své premiérové sezóny v Master Class s letadlem přesunul do továrny Zivko Aeronautics, kde jeho tým přikročil k několika modifikacím, které by měly přispět k lepšímu umístění karlovarského rodáka v letošním roce. „Letos budu za úspěch považovat umístění do 10. místa. Velmi spokojen bych byl s nejlepší osmičkou, ale vím, že to nebude lehké. V Americe nám do letadla zastavěli sníženou kabinu a také jsme nainstalovali winglety, jaké měl Hannes Arch, jehož stroj byl velmi rychlý,“ vysvětlil Kopfstein s tím, že se chtěl špičce startovního pole přiblížit především technologicky. Novým členem jeho týmu bude letos navíc taktik Pavel Jiránek a pokračovat bude i jeho spolupráce se sportovní psycholožkou.

To Šonka v přípravě na novou sezónu především odpočíval a je naopak rád, že se mu podařilo letadlo stabilizovat již koncem uplynulého ročníku. „Nabral jsem novou energii a už se nemůžu dočkat závodů. Teď začínáme v Abú Dhabí a už druhý závod bude v nové destinaci, v San Diegu. Takže na letošní ročník se těším opravdu hodně.“

Závodní kalendář 2017 odkryt

Pořadatel soutěže dnes také odhalil letošní závodní kalendář, i když si v něm opět ponechává dvě zatím blíže nespecifikovaná dejiště. Red Bull Air Race 2017 začne v tradiční destinaci ve Spojených arabských emirátech o víkendu 10. a 11. února. Poté se přesune poprvé za oceán, závod v San Diegu se uskuteční v půli dubna. Začátkem června obstará zábavu japonská Čiba, o měsíc později přivítá peloton ikonická Budapešť. Ještě v červenci si svou pořadatelskou premiéru odbude ruská Kazaň. Následují dva závody v Evropě, jejichž přesnou lokaci pořadatel zatím neupřesnil. Téměř jistě však jejich dejištěm nebude ani rakouský Spielberg, ani anglický Ascot. Seriál vyvrcholí opět za oceánem, stane se tak ovšem v Indianapolis, a to v polovině října.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář