Zemřel Luigi Pascale, návrhář a designér letadel Tecnam

16.03.2017

Zemřel Luigi Pascale, návrhář a designér letadel Tecnam
Zemřel Luigi Pascale, návrhář a designér letadel Tecnam (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vě věku 93 let zemřel v úterý 14. března po krátké nemoci profesor Luigi Pascale, letecký inženýr, designér a spoluzakladatel společností Partenavia a Tecnam. Druhý jmenovaný italský výrobce letadel o tom informoval na svých webových stránkách.

Neapolský rodák Luigi Pascale se začal hlouběji zajímat o letectví už ve 30. letech, kdy se svým bratrem Giovannim stavěl modely, se kterými dvojice později vyhrála několik závodů. Jejich první design skutečného letadla určeného k přepravě lidí - P48 Astore - spatřil světlo světa na začátku 50. let. Koncem téhož desetiletí stál Pascale u zrodu společnosti Partenavia. Coby inženýr a designér se podílel na vývoji letounů jako P64 Oscar, P66 či dvoumotorového P68 Victor.

Známější jsou však jeho designy vzniklé pod hlavičkou v roce 1986 vzniklé firmy Costruzioni Aeronautiche Tecnam. Letoun P92 vzlétl v roce 1993 a od té doby se ho v různých variantách prodalo přes 2 500 kusů. Jeho nejnovější a poslední návrh, dvoumotorový Tecnam P2012 Traveller, je momentálně ve fázi letových testů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář