Jak po mně šel Gripen – 2

02.11.2006

Jak po mně šel Gripen – 2
Jak po mně šel Gripen – 2 (Zdroj: Aeroweb.cz)
Na podzim r. 2005 probíhal v Jihlavě letecký den s ukázkami bojůvek německých, ruských a amerických vojsk. Jako historické letadlo se předvádění zúčastnila i UL replika Messerschmitu 109 z našeho domovského letiště a tak jsem se spolu se starším synem vydal z Miroslavi do Jihlavy. Za Třebíčí jsme se rovnali do osy Jihlavy s předpokladem na dlouhé finále. Výška cca 400 m GND. Ve vzdálenosti 10 km před Jihlavou jsem navázal radiokorespondenci a byl jsem informován, že v průběhu příštích 10 až 15 minut není přistání možné vzhledem k probíhajícím ukázkám. Potvrdil jsem, že budu jižně od této pozici vyčkávat.

Jen co skončila relace, na frekvenci se ozvalo hlášení z letadla: Gripeny průlet za 40 sekund. Vžijte se do mé situace. Já v ose letiště, byť v uctivé vzdálenosti, ale já jsem nevěděl, zda je nemám za zády z východní strany. Nebyl čas si něco vyjasňovat a tak instinktivní reakce byla knipl dolů a maximálkou svého FOXe k zemi a na jih. Ve 150 metrech a mimo osu jsem otočil k západu a spíše tušil než věděl, že průlet bude od západu. Za chvíli se oba objevily po průletu nad jihlavskou dráhou a v uctivé vzdálenosti od nás provedli rozlet. Potom jsme zdálky sledovali jejich průlety společně s JAKem 11 a po jejich odletu jsme byli přijati na letišti v Jihlavě.

V dodatečných úvahách jsme si vyjasnili, že posádky Gripenů byly v klidu, protože slyšely naši korespondenci s AFISem, ale v první moment by mi, jak se říká, ani ostinu neprotáhl jistým tělesným otvorem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář