ČVUT bude s GE úzce spolupracovat na vývoji leteckých motorů

15.02.2018

ČVUT bude s GE úzce spolupracovat na vývoji leteckých motorů
ČVUT bude s GE úzce spolupracovat na vývoji leteckých motorů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zástupci americké společnosti General Electric, respektive její letecké odnože GE Aviation, podepsali s představiteli Českého vysokého učení technického v Praze dohodu o spolupráci na pokročilém výzkumu a vývoji leteckých motorů na našem území. Iniciativa vedená světoznámým výrobcem má z pražské univerzity udělat centrum leteckého průmyslu ve střední Evropě a z jejích studentů odborníky světových kvalit.

Na úterní tiskové schůzi dlouhodobý projekt dopodrobna představili mimo jiné děkan Fakulty strojní ČVUT, profesor Michael Valášek, zástupce GE Aviation Czech Milan Šlapák a premiér v demisi Andrej Babiš. Spolupráce mezi firmou a univerzitou by měla studentů specializujícím se na danou problematiku umožnit pracovat v reálném čase s daty poskytnutými GE, pomáhat i s přispěním unikátního softwaru PREDIX tato data analyzovat a na základě vyhodnocených parametrů poté navrhovat nové úpravy a vylepšení motorů, na kterých budou moci ve spolupráci s GE nadále pracovat. Z takové kooperace přitom bude významně profitovat jak samotná společnost, tak především studenti, kteří si vyzkouší, jak proces vývoje leteckého motoru reálně probíhá a získají tak cenné, na většině světových univerzit nedosažitelné zkušenosti.


Konference se zástupci GE a ČVUT / Foto GE

Univerzita v reakci na dlouhodobý pozitivní růst leteckých oborů na našem území připravuje renovovaný studijní obor zaměřený na letectví a kosmonautiku, za přispění GE zřejmě výrazně orientovaný i na vývoj leteckých motorů. Následná spolupráce mezi Fakultou strojní a GE bude spočívat hlavně ve vytvoření potřebného studijního zázemí, které má kromě současných prostor GE Aviation Czech v pražských Letňanech poskytnout i nedaleký Výzkumný a zkušební letecký ústav a zřejmě i výrobce Orbis Avia, který s GE dlouhodobě spolupracuje.

Česká odnož General Electric, GE Aviation Czech, vznikla v roce 2007, kdy se začalo jednat o možném prodeji výrobce motorů Walter americké GE. Ta z v té době ne zcela ziskového Walteru po sérii investic vytvořila centrum výroby a vývoje turbovrtulových motorů v konsorciu GE, které si získalo světový věhlas zvláště díky vylepšeným motorům řady H, konstrukčně vycházejícím z původních M601. V současné době firma pracuje hlavně na projektu pokročilého turbovrtulového motoru ATP, který má dosahovat vyšších výkonů při současné nízké spotřebě paliva. Za účelem rozvoje svých aktivit na našem území se přitom GE soustředí nejen na spolupráci s českými vysokými školami, ale především v současné době hledá místo pro stavbu nového komplexu, který by se po dokončení v roce 2022 stal celosvětovým centrem vývoje a výroby leteckých motorů pro GE a zaměstnával mimo jiné odborníky vzešlé právě i z nových výukových programů ČVUT.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář