Letecký den v Žamberku ozdobí „1. slet Bříštělů“

31.05.2018

Letecký den v Žamberku ozdobí „1. slet Bříštělů“
Letecký den v Žamberku ozdobí „1. slet Bříštělů“ (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště Žamberk (LKZM) bude poslední červnový den hostit letecký den, v jehož rámci se uskuteční také „1. slet Bříštělů“ neboli setkání všech pilotů, majitelů, provozovatelů a příznivců letounů Bristell. Půjde o vůbec první slet letadel z dílny společnosti BRM Aero v České republice.

„Letadla Bristell se šíří po letištích nejen u nás, ale i po letištích v celém světě nadzvukovou rychlostí (přestože jde prozatím jen o podzvuková letadla). A proto jsme přesvědčeni, že si zaslouží vlastní slet,“ stojí v oficiální pozvánce Karla Kladivy z pořadatelské Pilotní akademie, jež v Mladé Boleslavi a v Žamberku Bristelly provozuje. „Cílem sletu bude, mimo jiné, poznat stejně ‚postižené‘ kolegy, vyměnit si dobré i špatné zkušenosti, ‚pokecat‘ o lítání, to vše v hangáru Žamberk Terminal Jih.“

Letoun Bristell Classic
Letoun Bristell Classic / Foto BRM Aero

Ačkoliv podle pana Kladivy nelze předpokládat, že se v Žamberku sejde všech 370 dosud vyrobených Bristellů, pořadatelé věří, že příležitosti ke sdílení zážitků i zkušeností s těmito letadly využije hojný počet pilotů.

Letoun Bristell patří mezi nejznámější ultralighty českého původu. Existuje v modifikaci UL, LSA určené převážně pro americký trh, či HD se zesílenými nosníky pro větší bezpečnost v extrémních povětrnostních podmínkách. Kromě verze Classic s tříkolovým pevným podvozkem je v nabídce také verze RG se zatahovacími koly či verze TDO s dvoukolovým pevným podvozkem a ostruhovým kolečkem.

Letecký den v Žamberku nabídne kromě sletu Bristellů například vystoupení bezmotorových leteckých akrobatů, či seskok parašutistů. Jeho vrcholem by mělo být vystoupení Martina Šonky, člena elitní ekipy Red Bull Air Race.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář