EU vyřešila spor s Ruskem o poplatky za přelety nad Sibiří

27.11.2006

Evropská unie dnes vyřešila spor, který dlouhá léta vedla s Ruskem o poplatky za přelety zahraničních civilních letadel nad Sibiří.

EU vyřešila spor s Ruskem o poplatky za přelety nad Sibiří
EU vyřešila spor s Ruskem o poplatky za přelety nad Sibiří (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dohoda je součástí podmínek vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) a měla by aerolinkám z EU šetřit poplatky, které nyní přesahují 300 milionů dolarů ročně (asi 6,5 miliardy Kč).

Smlouva o poplatcích za přelety Sibiře byla při jednáních o vstupu do WTO jedním z hlavním nevyřešených témat mezi EU a Ruskem. Moskva nyní souhlasí se zrušením poplatků, jejich výše ale bude na nulu klesat postupně, a to až do konce roku 2013. Rusko ale podle agentury Reuters dříve tvrdilo, že není důvod poplatky snižovat postupně.

"Tato otázka stála unii a Rusku v uzavření obchodní dohody dlouho v cestě. Její vyřešení je důležité a ukazuje, že Evropská unie a Rusko umějí obchodní spory řešit vyjednáváním, pokud je k tomu dostatek vůle," řekl komisař EU pro obchod Peter Mandelson. Dohoda by měla normalizovat vztahy v letecké dopravě mezi unií a Ruskem.

"Dohoda výrazně zlepší konkurenční pozici evropských aerolinek a usnadní jim život při cestách mezi Evropou a asijskými zeměmi s rychle rostoucí ekonomikou," komentoval dohodu komisař pro obchod Jacques Barrot. Smlouvu ale ještě budou muset ratifikovat jednotlivé členské země EU. Případné nové trasy budou zpoplatňovány způsobem, který je v letecké dopravě běžný.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář