FAA certifikoval nový multifunkční přístroj pro malé letouny

20.03.2019

Společnost AeroVonics obdržela od amerického Federálního leteckého úřadu (FAA) certifikaci pro svůj přístroj AV-20. Jak uvádí letecký zpravodajský server General Aviation News, jde o avionické zařízení sdružující dvanáct funkcí včetně umělého horizontu či senzoru úhlu náběhu do jediného přístroje s displejem o velikosti pět centimetrů.

Zařízení nabízí letounům spadajícím do kategorie certifikované podle předpisu Part 23 bez přetlakové kabiny informace o pokročilých parametrech letu. Multifunkční přístroj nahrazuje umělý horizont, G-metr, hodiny, duální stopky, informace o úhlu náběhu, skluzu či výkluzu, venkovní teplotě vzduchu, pravé vzdušné rychlosti, napětí na sběrnici, době běhu motoru a letu a hustotní výšce. Součástí přístroje je také zvuková signalizace a vlastní zdroj, který jej udrží při ztrátě napájení v chodu po dobu dalších 30 minut.

Zaváděcí cena přístroje AV-20-S, který je propojen s pitot-statickým systémem, činí 795 dolarů (cca 18 000 korun), později bude stát o 100 dolarů více. Levnější model bez připojení k pitot-statickému systému bude k sehnání za cenu 499 dolarů (cca 11 300 korun).

Podle generálního ředitele společnosti AeroVonics Billa Shuerta umožňuje nový přístup FAA k certifikaci vyrábět levnější moderní avioniku pro certifikovaný trh v oblasti experimentálních letadel.

Společnost představila v experimentální verzi také větší přístroj o velikosti bezmála osmi centimetrů s označením AV-30. Ten se může chovat jako umělý horizont i směrový setrvačník a k tomu disponuje dalšími patnácti funkcemi. Může nahradit starší přístroje bez zásahů do přístrojové desky, instalace GPS antén atd. Výrobce očekává, že se varianta AV-30-C dočká certifikace na konci roku 2019.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Přístroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář