Mohl být prvním mužem na Měsíci, včera oslavil pětaosmdesátku

31.05.2019

Mohl být prvním mužem na Měsíci, včera oslavil pětaosmdesátku
Mohl být prvním mužem na Měsíci, včera oslavil pětaosmdesátku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Původně chtěl být malířem. Ale rodina neměla dost peněz, aby ho na petrohradské výtvarné akademii udržela. Tak se dal k letectvu. Stejně ale krásně maloval. Tématem mu byl – vesmír. Ano, jde o dnes už legendárního sovětského/ruského kosmonauta Alexeje Archipoviče Leonova, který se včera dožil 85 let.

Chlapec ze sibiřské vesničky Listvjanka v Kemerovské oblasti, veterán tzv. I. oddílu, mužstva z počátků pronikání do vesmíru, první člověk, který vystoupil do volného kosmického prostoru. Měl být i prvním člověkem na Měsíci, ale Američani jak známo právě před půlstoletím Sověty předběhli.

„Blondýn“ Alexej Leonov v roce 1965...
„Blondýn“ Alexej Leonov v roce 1965...
... a v roce 2009
... a v roce 2009

Alexej Archipovič mi před nějakými deseti lety řekl: „Podle plánu jsme měli zastavit sto metrů nad povrchem Měsíce a vybrat místo na přistání. A já měl během dvou a půl sekundy vyhodnotit a označit koordináty místa přistání, nebo se odpálit zpět na oběžnou dráhu. Ale nikdo z nás by neodletěl… Ani já, ani nikdo jiný. To znamená, zůstali bychom na Měsíci. Tedy zůstali – já bych zůstal, protože bych letěl sám. Těch 2,5 sekundy, to bylo jako havarijní sestup. Američani měli desetkrát víc! Mohli manévrovat… No ale my jsme i přesto chtěli letět. Říkali jsme si – no dobrá, stejně poletíme. Tedy – já jsem si řekl: Poletím! Zkusím to! A možnost byla pouze přistát, nebo odletět. Když nepřistaneš, dokazuj pak na Zemi, že pod tebou byl špatný povrch, že přistát nešlo. To nedokážeš! Podělal se, řekli by. Tak bych přistál. Ale náš přistávací modul měl vysoko těžiště, malý rozchod, na nerovnosti by se převrátil. Vlevo, vpravo… Jsi sám, nikdo nepomůže… Proto bylo dobře, že jsme tehdy od přistání upustili. Ale obletět Měsíc dříve než Američani, to jsme dokázat mohli a měli…“

Inu, tato prohra v boji o Měsíc nejen Leonova trápí ještě dnes. Ale přeci jen se dočkal další slávy – v roce 1975 se stal velitelem sovětského Sojuzu, který se na oběžné dráze kolem Země spojil s americkou lodí Apollo. Jistě, byly to slavné chvíle a přes všechny peripetie politické i ekonomické dnes USA a Rusko ve vesmíru při pilotovaných letech spolupracují.

Nyní už pětaosmdesátiletého generála ruského letectva Alexeje Leonova dodnes pojí s ještě žijícími americkými kolegy z letu Sojuz/Apollo Thomasem Staffordem a Vance Brandem letité přátelství.

Alexej Archipovič je dnes spolu s Borisem Volynovem po nedávném úmrtí Valerije Bykovského jedním ze tří žijících členů prvního kosmonautického oddílu, počítaje v to i Valentinu Těreškovovou. Také američtí průkopníci kosmických letů z programu Mercury už odlétli do svého kosmického nebe. Patří ale nadále mezi hrdiny našeho mládí.

Leonova nezastihla pětaosmdesátka v optimálním zdravotním stavu, a tak stejně jako jeho kolegové z obou „břehů vesmíru“ mu přejme uzdravení.

Pamětníci oněch slavných průkopnických let jsou totiž stále vzácnější...

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář