Vyšetřování nehody dvou Eurofighterů je v plném proudu

25.06.2019

Vyšetřování nehody dvou Eurofighterů je v plném proudu
Vyšetřování nehody dvou Eurofighterů je v plném proudu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vyšetřovatelé, kteří usilovně pracují na místě včerejší srážky dvou vojenských letounů Eurofighter Typhoon v Německu, zajistili oba dva zapisovače letových dat. Široká oblast v okolí nehody je uzavřena, uvádí Luftwaffe na svém Twitteru.

Během cvičení, kterého se zůčastnily tři letouny Eurofighter, se dva z nich srazily. Oba piloti se katapultovali, avšak jeden ze stíhacích pilotů, kterému bylo 27 let a měl přibližně 400 nalétaných hodin, nehodu nepřežil. Druhého pilota, který měl nalétáno přiližně 3 700 hodin a byl letovým instruktorem, převzali do péče záchranáři po tom, co ho našli viset na stromě.

Padající trosky zaznamenalo na videu rádio Ostseewelle. Nehoda se stala v blízkosti jezera Fleesensee. Trosky jednoho z Eurofighterů dopadly nedaleko vesnice Nossentiner Hütte a trosky druhého do lesa u vesnice Jabel. Místa dopadu jsou od sebe vzdálena necelých deset kilometrů.

Na místo přijela včera také ministryně obrany Ursula von der Leyen. Podle BBC patřily zničené letouny k Taktické letce Luftwaffe 73 sídlící na základně Rostock-Laage vzdálené přibližně 45 kilometrů od nehody.

Kvůli tragické události se rozhodli organizátoři zrušit přehlídku, která se měla konat v sobotu 29. června na letecké základně Wittmundhafen.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář