Šetření nehod kluzáku v Brodě a ultralightu ve Skutči probíhají

12.08.2019

Šetření nehod kluzáku v Brodě a ultralightu ve Skutči probíhají
Šetření nehod kluzáku v Brodě a ultralightu ve Skutči probíhají (Zdroj: Aeroweb.cz)

Při nedělní nehodě kluzáku Schleicher ASW19B na letišti v Havlíčkově Brodě utrpěl pilot zranění, kterým na místě podlehl. K nehodě došlo kolem poledne při vzletu, který byl realizován prostřednictvím aerovleku.

Příčina nehody není zatím známá, vyšetřování se ujal Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Jednomístné kluzáky typu ASW19 se vyráběly v Německu mezi lety 1975 až 1986. Verze ASW19B má větší nádrže na vodní zátěž, vyšší prázdnou a maximální vzletovou hmostnost a větší povolené zatížení křídla.

„Jen“ zraněním skončila nehoda ultralehkého letounu A2 CZ Ellipse Spirit ve Skutči, která se odehrála v ranních sobotních hodinách. Nehoda je taktéž předmětem vyšetřování, podle neověřených informací se pilotovi během vzletu otevřel kryt kabiny.

ÚZPLN dnes také zveřejnil rozbor bezpečnosti letů. Podle dokumentu se odehrálo za druhé čtvrtletí na území České republiky celkem deset leteckých nehod letadel (mimo sportovní létající zařízení) s maximální vzletovou hmotností rovnající se, nebo nižší než 2 250 kilogramů, z toho byla jedna nehoda kluzáku fatální.

Letecké nehody a vážné incidenty (mimo SLZ) / Foto ÚZPLN
Letecké nehody a vážné incidenty (mimo SLZ) / Foto ÚZPLN

V řadách sportovních létajících zařízení (SLZ) se stalo na území ČR 18 nehod, z čehož nebyla ani jedna fatální. Deset nehod bylo z řad ultralehkých letounů, dvě z ultralehkých vrtulníků a vírníků a šest z padákových kluzáků a motorových padákových kluzáků.

Letecké nehody a vážné incidenty v provozu SLZ / Foto ÚZPLN
Letecké nehody a vážné incidenty v provozu SLZ / Foto ÚZPLN

Analýza nabízí také porovnání leteckých nehod s uplynulými lety, statistiky vážných incidentů, incidentů a ostatních událostí.

Kromě statistik obsahuje dokument také kapitoly, které rozebírají události v obchodní letecké dopravě, všeobecném letectví, v provozu bezpilotních systémů a incidenty z hlediska bezpečnosti ve vztahu k uspořádání letového provozu, například narušení prostorů, nepovolené vstupy na dráhu, či porušení minim rozestupů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář