„Robotický pilot“ provedl v Utahu testovací let s Cessnou 206

22.08.2019

Setkat se v současné době s dronem není vůbec složité. Letectvo Spojených států amerických (USAF) ve spolupráci s DZYNE Technologies však proměnilo v jakýsi dron Cessnu 206 z roku 1968, jak uvádí server AVweb.

V rámci projektu nazvaném ROBOpilot provedl robot nainstalovaný do kokpitu 9. srpna v oblasti Dugway Proving Ground v Utahu testovací dvouhodinový let včetně vzletu a přistání, které i přes odskočení letounu dopadlo dobře.

Doktor Alok Das, vedoucí vědecký pracovník Centra pro rychlé inovace v laboratoři USAF, uvedl pro AVweb, že hlavní výhodou je rychlá možnost přeměny letounu všeobecného letectví na autonomní stroj a jeho následné uvedení do původního stavu.

Princip ovládání letounu robotem je podobný, jako když jej řídí člověk, jelikož ovládá všechny řídicí prvky včetně přepínačů a sleduje přístroje. Zároveň má robot snímače jako například GPS či inerciální navigaci pro co nejlepší získání informací o aktuální situaci, které následně analyzuje a provádí nejvhodnější zásahy do řízení.

Společnost DZYNE Technologies se zabývá vývojem konceptů a prototypů bezpilotních létajících prostředků a analytických a autonomních systémů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář