Menší CTR Ruzyně ve prospěch Kladna bude platit už od nového roku

14.10.2019 3 příspěvky

Menší CTR Ruzyně ve prospěch Kladna bude platit už od nového roku
Menší CTR Ruzyně ve prospěch Kladna bude platit už od nového roku (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Řízení letového provozu (ŘLP) České republiky podalo podnět ke změně horizontálních hranic řízeného okrsku (CTR) Ruzyně ve prospěch prostoru ATZ letiště Kladno (LKKL). Vyplývá to z opatření obecné povahy, které zveřejnil Úřad pro civilní letectví (ÚCL) na své elektronické úřední desce. Zatímco původní návrh účinnosti této změny byl 26. březen 2020, ŘLP ještě dodatečně požádalo o posunutí data účinnosti, a to k 2. lednu 2020. ÚCL tuto připomínku zapracoval a schválil.

Prostor ATZ letiště Kladno těsně přiléhá k prostoru tuzemského největšího mezinárodního letiště a tvoří jakousi „výseč“ v jeho CTR. Podle nové úpravy by se měla severní hranice této výseče posunout mírně na sever a jižní část cca o 750 metrů na jih. To by mělo přispět k minimalizaci pohybů v CTR ze strany letounů na jihozápadním okruhu kladenské dráhy 12/30.

Změna CTR Ruzyně
Navrhovaná změna horizontálních hranic CTR Ruzyně ze současných červených bodů na nové, modré / Foto ÚCL

Na základě výstupů z hodnocení bezpečnosti změny provedeným ŘLP nebyla vyhodnocena žádná nebezpečí, která by bránila vydání OOP, stojí v textu odůvodnění.

Opatření obecné povahy mělo původně platit od 26. března 2020, kdy vejde v platnost větší balíček změn leteckých dat AIRAC. ŘLP však následně vyhodnotilo potřebu změny jako urgentnější.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

okruhy LKKL

11.09.2019 v 22:57 Piggy

V článku se píše o "minimalizaci pohybů v CTR na jihozápadním okruhu".

Rozumím tomu dobře, že OBA kladenské okruhy budou ZCELA mimo CTR (a pod TMA I), takže by neměly vůbec zasahovat do řízeného prostoru?

Odpovědět

LKLT

28.09.2019 v 13:29 Paul

To by byla vec, kdyby nekoho napadlo neco podobneho v mistech leveho okruhu 05 na LKLT. Driv se tam litalo ruzynskym prostorem normalne, poslednich par let jen v dobe pritomnosti AFISaka v Letnanech, jinak je to regulerni naruseni CTR LKPR, Kbelak neupozorni, az kdyz jste tam. A kdo si tam jeste nehrabnul kridlem, at zvedne vyskovku...

Odpovědět

RE: LKLT

29.09.2019 v 11:27 Tom

Pri současných plánech miliardářů na výstavbu tzv. vládní čtvrti a s přihlédnutím k tomu, kdo vlastní LKLT tam brzy uz žádné problémy s CTR LKPR nebudou. Bohužel...

Odpovědět

Přidat komentář