Ukrajinský Boeing 737 jsme sestřelili, přiznal Írán

11.01.2020 2 příspěvky

Ukrajinský Boeing 737 jsme sestřelili, přiznal Írán
Ukrajinský Boeing 737 jsme sestřelili, přiznal Írán (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines (UIA) havaroval ve středu 8. ledna krátce po startu z Teheránského mezinárodního letiště Imáma Chomejního. Při nehodě zahynulo všech 176 osob na palubě. Írán nyní přiznal, že letoun omylem sestřelil.

Letoun registrace UR-PSR mířil na trať z Teheránu do Kyjeva, když v 6:18 místního času (2:48 UTC), přibližně pět minut po vzletu, spadl do neobydlené oblasti nedaleko letiště odletu. Boeing startoval z ranveje 29R, jeho trosky pak byly nalezeny přibližně 22 kilometrů severozápadně od letiště.

Podezření na zasažení letounu střelou se objevilo záhy po nehodě, kdy se na internetu objevila nahrávka zobrazující moment zasažení letadla. Ačkoliv Teherán zprvu vinu popíral, dnes ráno vydala íránská armáda prohlášení, v němž se přiznává k zasažení letadla raketou země-vzduch. Podle všech indicií se jednalo o tragický omyl - íránská protivzdušná obrana zřejmě zaměnila civilní dopravní letadlo za nepřátelkou střelu.

Na palubě tři roky starého Boeingu bylo v době nehody devět členů posádky a 167 cestujících převážně íránské národnosti.

Tragická událost se odehrála v momentě napjatých vztahů mezi Íránem a Spojenými státy americkými, které o několi dní dříve zabily vysoce postaveného důstojníka íránské armády Kásima Sulejmáního, považovaného USA a některými dalšími zeměmi za teroristu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přiznání Íránu

15.01.2020 v 10:44 Radek

Osobně si myslím, že za přiznáním Íránu bylo to, že Íránská vláda nejdřív pozvala odborníky z Ukrajiny a Kanady pro vyšetření nehody a až potom se od Revoluční gardy dověděla, že letoun sestřelili oni. Pak už se toho moc dělat nedalo. Nejhorší je, že ti blbouni zasáhli letoun jednou raketou a až po další prodlevě odpálili druhou, která ho znovu poškodila. Je možné že po prvním zásahu mohla posádka dotáhnout letoun zpět. Takže to nebyla otázka sekund, ale desítek sekund.

Odpovědět

RE: Přiznání Íránu

17.01.2020 v 14:48 Martin

Navyše v tom mali od začiatku úplne jasno:

"Určite nešlo o teroristický útok, lietadlo malo zrejme technickú poruchu..."

Odpovědět

Přidat komentář