Cirrus přichází s novinkou v podobě modelu 2020 G6 SR

28.01.2020

Americký výrobce letounů Cirrus Aircraft uvedl začátkem roku novou sérii 2020 G6, která staví na úspěšných variantách typů SR20, SR22 a SR22T z předchozích let. K tomu zákazníkům nabízí inovovaný design, více systémových bezpečnostních prvků a novou mobilní aplikaci.

Nejvíce se ve spojení s modelem 2020 G6 hovoří o mobilní aplikaci Cirrus IQ. Ta poskytuje pilotovi aktuální informace o letounu, i když právě není v jeho blízkosti. Pilot tak má možnost zjistit potřebné informace o letounu před samotnou předletovou přípravou – v aplikaci si zobrazí například aktuální hodnoty paliva v nádržích, množství kyslíku, teplotu oleje či napětí baterie.

Cirrus šesté generace pro rok 2020 je navíc vybaven „asistenty“ pro stabilizované přiblížení. Jedná se například o upozornění, které se pilotovi zobrazí v případě vychýlení od kurzu, nedodržení sestupové roviny, nebo v případě nevysunutých klapek. Letoun pilota upozornění také v případě špatně nastaveného výškoměru, při bočním větru překračující rychlost 20 uzlů, nebo větru do zad silnějším než 10 uzlů. S pomocí GPS výškoměru avionika upozorní na nesprávně nastavenou barometrickou výšku, čím předchází nepříjemným situacím či přímo nehodám.

Zákazníci budou mít letos také na výběr z nové palety barev. Přibyly čtyři nové barvy, jež jsou dle Cirrusu inspirovány automobilovými supersporty. Menší změnou prošel také interiér, ve kterém přibyly odkládací kapsy a sedadla jsou drobně přepracována rovněž podle vzorů z automobilového průmyslu. Letoun bude také možné vybavit čtyřlistou vrtulí z karbonových vláken od firmy Hartzell.

První Cirrusy 2020 G6 jsou zákazníkům dodávany v těchto dnech.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Cirrus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář