VIDEO: Letka stého Sharka se přes Vánoce „projela“ s AirCar

11.01.2021

Tým kolem ultralehkého letounu Shark ze slovenské Senice měl přes vánoční svátky v plánu netradiční párty v podobě bleskového obletu Slovenska, a to zejména na počest výroby 100. kusu tohoto dravce.

Počasí však této akci bohužel nepřálo, a tak si letka namísto plánovaného obletu alespoň „zatančila“ nad Nitrou s létajícím strojem podobně jedinečným – s okřídleným auťákem AirCar, nejnovějším prototypem z dílny designéra a pilota Štefana Kleina, který je známý také jako Pipo.

Shark UL

Shark proslul především svými rychlostními rekordy, u Mezinárodní letecké federace drží již devět let světové rekordy na uzavřených okruzích v délce 100 a 500 km. Hodnota nejvyšší oficiálně změřené rychlosti dosáhla 300,51 km/h.

Jubilejního stého Sharka v čele této letky pilotoval Vlado Pekár, šéf senické fabriky. A jaký to byl pocit předjíždět ve výšce tři tisíce stop nad zemí? „Tvůrce AirCar Štefan Klein je můj starý kamarád a spolubojovník a na této akci se naše dva velké sny po desítkách let práce konečne setkaly ve skupině ve vzduchu,“ komentoval stručně neobyklou leteckou událost na nitranském nebi Vlado Pekár.

Shark UL

Shark UL
Koncem loňského se na nebi nad Nitrou objevila vskutku neobyklá skupina 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář