FlyZolo: Zara Rutherfordová vyrazila na oblet světa, zastaví se i v Praze

23.08.2021 1 příspěvek

FlyZolo: Zara Rutherfordová vyrazila na oblet světa, zastaví se i v Praze
FlyZolo: Zara Rutherfordová vyrazila na oblet světa, zastaví se i v Praze (Zdroj: Aeroweb.cz)

Teprve devatenáctiletá Britka Zara Rutherfordová zahájila minulý týden svůj pokus o sólový obletět světa. Oproti původnímu plánu se rozhodla start své mise posunout o jeden týden a úspěšně opustila belgické letiště Kortrijk (EBKT) 18. srpna. K pozdržení odletu se pilotka rozhodla v důsledku instalace vylepšeného kamerového systému na palubu svého letounu Shark, aby získala během cesty co nejvíce kvalitních záběrů.

Posledních několik dní před startem obletu světa strávila Zara výcvikovými lety na Slovensku a ve spolupráci s techniky dolaďovala poslední detaily na letadle. Následně si mladá pilotka svůj letoun přelétla na belgickou domovskou základnu.

Zara Rutherfordová na letišti Kulusuk (BGKK) facebook.com
Zara Rutherfordová alias FlyZolo / Foto Facebook.com

Ráno v den začátku mise proběhla na letišti odletu krátká tisková konference následovaná slavnostním odletem. První zastávkou bylo letiště britské letiště Popham (EGPH), poté Zara zamířila do Aberdeenu (EGPD) a na Wickem (EGPC), ze kterého měla následovat dlouhá etapa nad hladinou oceánu až na Island.

Díky nízké souvislé vrstvě oblačnosti se po celou dobu pětihodinového letu na Island Zara držela pouze v 1 500 ft nad hladinou, ale počasí jí nakonec dovolilo úspěšně přistát na letišti v Reykjavíku (BIRK). Zara již v počátcích plánování své mise prohlašovala, že se bude během cesty setkávat s inspirativními osobnostmi a během své zastávky na Islandu se setkala s islandskou ministrní spravedlnosti Áslaug Arnou Sigurbjörnsdóttirovou.

V pátek 20. srpna pokračovala pilotka do Grónska na letiště Kulusuk (BGKK), kde si dopřála dva celé dny odpočinku před dnešním přeletem do Kanady. Na hotelu v Kulusuku se pilotka seznámila s několika vědci NASA, kteří zkoumají globální oteplování, a informovala o jejich práci prostřednictvím svých profilů na sociálních sítích. Vědecká posádka modifikovaného letounu DC-3 ze 40. let minulého století shazuje sondy do oceánu kolem Grónska, aby změřila slanost a teplotu vody. Data vědci sbírají již několik let, aby mohli v čase porovnávat výsledky a sledovat rychlost tání ledovců.

@omgnasa team & @fly.zolo instagram.com
@omgnasa team & @fly.zolo / Foto Instagram.com

Nyní je Zara Rutherfordová stále ještě na počátku svého sólového obletu světa, nicméně pokud vše půjde dle plánu, objeví se se svým letounem Shark 29. října na slovenském letišti Senica, které je domovem jejího Sharka, a 31. října v Praze, což jsou jedny z posledních destinací jejího obletu světa. Zájemci mohou její cestu sledovat prostřednictvím webových stránek https://flyzolo.com, přes Instagram pod účtem fly.zolo či na facebookovém profilu, kde je mladá pilotka v každodenním kontaktu s fanoušky.

Mohlo by vás zajímat

Témata

FlyZolo


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Preji stesti

29.08.2021 v 17:11 Jenda Zima

Necht nasi mladou kolegyni provazi buh Termoska a stesti. At ve zdravi doleti..

Odpovědět

Přidat komentář