Italský akrobatický pilot Dario Costa přepsal o víkendu historii a vytvořil nový světový rekord. Stal se prvním pilotem, který proletěl letadlem hned dvěma tunely najednou!

Průlet uskutečnil dvojicí istanbulských tunelů Çatalca. Dohromady překonal vzdálenost 2,6 km při průměrné rychlosti 245,07 km/h. Při takové rychlosti je pilotova reakční doba méně než 250 milisekund. Průlet tunelů trval 43,44 sekund a během letu dělila křídla Costova modifikovaného letounu Zivko Edge 540 V2 a stěny tunelu jen zhruba čtyři metry na každé straně. 

Na samotný let se pilot připravoval téměř rok pod vedením svého mentora, legendárního maďarského akrobatického a závodního pilota Pétera Besenyeie v rakouském výcvikovém centru Red Bull Athlete Performance Center. Klíčovou součástí přípravy byly tzv. fyzické a duševní reakční časy. Costův trénink byl zaměřen na zlepšení neurokognitivní schopnosti a kromě toho podstupoval simulace, aby si zvykl na vysokou rychlost v stísněných prostorách tunelů. Během simulací mu bylo také dovoleno projet oba tunely automobilem rychlostí 270 km/h.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

dobrej šílenec

06.09.2021 v 13:18 m!

dobrej střelec ...

to muselo stát úsilí a přitom taková blbost :)

Odpovědět

RE: dobrej šílenec

08.09.2021 v 11:29 Vladimír

Proč šílenec? Výzvy jsou od toho, aby se realizovaly. Za mě borec! V tom prvním tunelu jsem si říkal, nic moc, ale ve druhém jsem vyhlížel konec a když jsem si představil ten vlet dovnitř, tak se mi udělalo nevolno. Borec neskutečný! 

Odpovědět

RE: RE: dobrej šílenec

08.09.2021 v 13:42 čáp

Tohle je hodně subjektivní a relativní. Co je to za výzvu? Jaký to má, třeba sportovní, význam? Posunulo to něco někam? Co bude příští výzvou? Přistání do Hangáru? Průlet pod mýtnou bránou na dálnici za plného provozu? Nejspíš je to prostě jen cirkusácký kousek mistra pilota, který ukazuje "jak je dobrej". A slouží nejspíš jen k tomu, abychom my ostatní čuměli, jak je dobrej, a nebo se vsadil:-).

Odpovědět

RE: RE: RE: dobrej šílenec

08.09.2021 v 19:02 Vlado

je to výzva hodná FB a youtube generácie, čím väčšia hlúposť, tým viac "lajkov" a tým väčší borec. Lietadlo v tuneli je asi taký výkon ako predviedol pred pár dňami "borec" na diaľnici na východe slovenska s nameranými 290 km/hod. Na slovenskej ceste "úctyhodné".

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: dobrej šílenec

09.09.2021 v 12:06 robo

je to jenom muj postoj, jedna vlastovka leto nedela ale u mne timto RB nadobro skoncil. Letectvi je o jinych vyzvach a hlavne o bezpecnosti a tohleto byl pruraz veskereho moralniho, i bezpecnostniho dna a vysmech vsem co se o bezpecnost v letectvi usiluji.

Odpovědět

RE: dobrej šílenec

11.09.2021 v 0:03 Jenda

A kolik mate naletano priteli. A neptam se na simulator.....

Odpovědět

Hurvinkov.

11.09.2021 v 0:07 Jenda Zima

Nejak se tu zapomina, ze jde o pilota, ktery posunul fyziku a letani o kus dopredu.  A to je to podstatne......

Odpovědět

RE: Hurvinkov.

13.09.2021 v 8:21 Vaclav

Jasne, co ma co letadlo delat v tunelu. To by pak nekoho mohlo napadnout litat hlavou dolu. Nebo nejakou mladou holku by mohlo napadnou preletet v ultralajtu ocean.

Sami blazni!

Nejlepe je pekne kolem komina v podvecernim oleji, a pak se u piva vytahovat. :)

 

Odpovědět

RE: RE: Hurvinkov.

15.09.2021 v 19:26 JendaZ

S myslteli jako jste VY bychom dodnes litali na zastaralych dvojplosnicich....

Odpovědět

TÚCL

06.09.2021 v 17:42 Tomas

Zjevně mají Turci tolerantní ÚCL😄

Odpovědět

průlet

09.09.2021 v 9:55 Pete

Redbull se pro zvýšení prodejů postaví třeba na uši, je to stejná pitomá zbytečnost jako tohle: 

https://www.redbull.com/cz-cs/martin-sonka-podletne-mini-cooper-v-letadle

A zapomene se na to úplně stejně. 

Odpovědět

RE: průlet

09.09.2021 v 23:37 Bird

Nazval bych to Red blb. Pro kolik kaskadérú se to stane inspirací?

Odpovědět

RE: RE: průlet

10.09.2021 v 10:28 Martin

... aj nehoda Trojana pri Jickovicích sa javí byť popri tom všetkom malinko jasnejšia.

Odpovědět

RB ignoruji

13.09.2021 v 10:13 Petr

od nezapomenutelného rozlámání Blaníka, kdy bylo porušeno vše co mohlo být porušeno  s nedozírnými následky pro budoucnost Blaníka. A nedávná nehoda Trojana jen potvrzuje, že se v Salzburgu co se týče bezpečnosti vůbec nic nezměnilo. Kbyby měl UCL koule, zakáže RB  veškeré vystupování a přelety ČR. Představa, že mi někdo z RB flotily skončí na zahradě domu, nebo při vystoupení zahučí mezi diváky mě fakt neláká. A to jsem celoživotní letecký fanda.

Odpovědět

RE: RB ignoruji

14.09.2021 v 9:54 Vaclav

Proc by to UCL zakazoval jen RB, kdyz by to mohl zakazat vsem, to by bylo nejbezpecnejsi, kdyz uz uznavame kolektivni vinu.

Proc si myslite, ze tenhle prulet tunelem porusoval nejake predpisy? Mohl mit souhlas majitele stavby, mohl mit nejvyssi ACRO rating, mohl mit dojednanou vyjimku od mistniho leteckeho uradu. Musel na to dlouho trenovat, hodne investovat a DOKAZAL to.

Dokazal to, co bych ja ani vy nedokazal....

To pak kazdy bungee jumping, kazda druha poutova atrakce je hazard? No ano, je. Ale ja posledni dobou nejvetsi hazadr se zivotem povazuju nasi D1....

Odpovědět

RE: RB ignoruji

14.09.2021 v 11:03 Tomáš

Tak ale páni zase máme dvojaký meter? Na jednej strane sa pindá na EASU a letecké autority ako sa všetko stále sprísňuje a nemôže sa hento a tamto a na druhej strane pindate na RB keď robí niečo extrémne.  RB vznikol práve kvôli tomu, práve kvôli športom, ktoré sú odlišné od ostatných a na tom je založená jeho filozofia. Na posúvaní hranic nemožného. Ich poznatky posúvajú letectvo dopredu ako technicky tak ľudsky.  Ja osobne by som bol rád ich zamestnancom ako napr. Šonka. Lietal si po akciách ako VIP hosť užíval si pohostinnosť a ešte za to brat plat. Splnený sen.

Odpovědět

RE: RE: RB ignoruji

14.09.2021 v 13:56 Čáp

Jaké hranice RB posunul? Tedy ano, posunul hranice toho, co si do té doby lidé troufli. Ale evidentně toto je posouvání na úrovni cirkusového čísla, kdy krotitel strčí hlavu do hladovější tlamy, nebo artista udělá veletoč na vyšší hrazdě.

Že by takové věci přinesly nějaký technický pokrok, nebo pokrok v metodice létání, to tedy nevypadá...

Odpovědět

RE: RE: RB ignoruji

16.09.2021 v 7:04 Petr.b

Průlet tunelem konkrétně asi nikde zakázán není. Podobně, jako není zakázáno létání na zimním stadionu, v tělocvičně. Ono nelze zakázat úplně všechno, co si kdy RB vymyslí. Mě by jen zajímalo, jaké hranice konkrétně tento let posunul, kromě toho, že nám ukázal, že je na světě borec, co si to troufne a zvládne to. Bude se např. létat mezi Evropou a Británií tunelem pod kanálem?

Odpovědět

RE: RE: RE: RB ignoruji

17.09.2021 v 11:47 Pepa

Tu už tu bylo :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Cho039BrHpg

Odpovědět

Pro Tomáše..

14.09.2021 v 13:14 Petr

"dvojaký meter" měla především EASA po havárii Blaníka na RB...asi nějaké obálečky umetli cestičku.....co si budeme povídat a likvidace nezničitelných Blaníků se v západní Evropě náramně hodila. Jinak ať si kdo chce lítá třeba pod vodou, tunelem a komínem, nicméně letectví ani lidstvo to asi nikam neposune.Stejně jako když Martin Šonka podlětěl to auto viz. výše.

Jediné co jsem si odvodil na základě RB průserů je to, že RB má potíže s bezpečnostními standardy a leteckou kázní a prochází jim to, co by nikomu jinému neprošlo. A proč to tak je, o tom můžeme jen spekulovat.  

Odpovědět

Nebezpečná šaškárna

14.09.2021 v 17:50 Dzordzik

Je mi jedno, kolik to stálo, je mi jedno, kolik toho musel natrénovat a co pro to musel udělat. je to nebezpečná šaškárna, u které hrozí, že si to bude nějaký duševní pomatenec vyzkoušet taky, i kdyby jenom pod mostem na dálnici. A že takových, kteří mají pocit, že jsou nesmrtelní a dělají ve vzduchu co nemají je všude dost. Naprosto nechápu, proč se tohle vůbec povoluje. A ten závěr, poté co to proletěl jsem si jenom pomyslel, "Dělá Šonku ...".

Odpovědět

Opacny pohled ;)

16.09.2021 v 8:53 Vaclav

Cape, no ano, je to na urovni cirkusoveho cisla. Ale ja mam cirkus moc rad - obdivuju kdyz nekdo umi neco, co ja nedokazu.

Petre, na Zapade jsem stravil nejaky cas a predstava, ze tam nekdo bude trivialne uplacet urednika, je pro me dost nepredstavitelna. Ze by Blaniky uzemnil uplatek konkurence, to je pro mne dost utopicke dogma. To spis tady u nas jsem byl prekvapen, na kazde STK, na uradech (napr stavebnich) se naprosto nepokryte natahuje ruka pro uplatek. Jinde ve svete to tak neni a, ano, Turecko povazuju za vetsi zapad nez CR v tomhle ohledu.

Dzordziku, jestli je ti to jedno, tak to prece nemusis cist. Neni potreba se rozcilovat nad necim, co je ti jedno. Je pekne, ze tak dbas na to, aby tohle cislo nevedlo nekoho k napodobovani, ale to je tak vzdalene bezne realite, ze to asi nehrozi. Pocitam ze ty dodrzujes veskere predpisy za vsech okolnosti na 101%

 

Odpovědět

Pro Václava...RE: Opacny pohled ;)

17.09.2021 v 14:53 Petr

Na západě, co už bohužel není žádným Západem, který by nás mohl inspirovat pracuji posledních 8 let nepřetržitě - v Rakousku (a předtím 9 let po celém světě)'; takže růžové brýle o tom, že je jinde tráva zelenější už jsem si dávno sundal. Politických afér spojených s korupcí na nejvyšších místech mají na Dunaji nepočítaně. Stačí vzpomenout prezidentské volby 2016 pokud mám vzpomenout ty TOP... Je sice možné že že RB aféru Blaník u EASA neuplatil, nicméně vše mu hladce prošlo a likvidace Blaníka jako typu pod vedením EASA  na "Západě" nikomu nevadila...Takže klasické "double standards" jako vyšité.

Odpovědět

RE: Pro Václava...RE: Opacny pohled ;)

20.09.2021 v 8:27 Vaclav

Ale Rakusaci jsou jen Moravaci, co mluvi nemecky, to neni klasicky Zapad. :)

Ale ani tam se neuplaci tak masivne a hromadne na uradech jako tady. Ani tam se nedefrauduji miliardy dotaci za denniho svetla na nejvyssich mistech jako tady.

Vsem ostatnim se omlouvam , ze jsme se dostali od litani k politice :)

Uzemeni Blanika na Zapade asi opravdu nikomu nevadilo. Pro ne to neni narodni mytus.  Ty bys ronil slzy, kdyby nekdo uzemnil treba brazilsky prehistoricky Embraer po serii nehod?

V cem presne byly ty, jak rikas, "double standarts"? Jinymi slovy, kde jinde proslo nekomu v EASA, co neproslo Blaniku??? Presny pripad prosim, jako dukaz toho obvineni.

Odpovědět

průlet tunelu

21.09.2021 v 16:24 Tom

no je dobrej, sice mu to na konci ujelo asi o metr doleva jak už se z toho tunelu viděl venku, ale frajer. Koneckonců, když se něco trénuje, tak to jde. Muhammad Ata a spol. uměli trefit v New Yorku Dvojčata a to první zásah byl docela precizní, na to, že to nebyli hotoví piloti s minimem náletu.  

Odpovědět

Přidat komentář