Qantas pokořil rekordy pro nejdelší komerční let

10.10.2021

Qantas pokořil rekordy pro nejdelší komerční let
Qantas pokořil rekordy pro nejdelší komerční let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Qantas tento týden provedla nejdelší komerční let pro cestující, když převezla australské občany z Jižní Ameriky domů. Tímto repatriačním letem pokořila společnost hned dva rekordy: šlo o nejdelší komerční let dle letového času a také podle překonané vzdálenosti.

Let QF14 provozovaný letounem Boeing 787-9 registrace VH-ZNH odletěl 5. října v 15:44 UTC z argentinského Buenos Aires a směřoval do australského Darwinu, kde přistál následujícího dne v 09:10 UTC, přičemž překonal vzdálenost 15 037 km a strávil ve vzduchu 17 hodin a 26 minut.

Nutno zmínit, že společnost Qantas již ve své historii provedla i delší lety, například přímá spojení z New Yorku nebo Londýna, nešlo ovšem o spojení s platícími cestujícími. Tentokrát bylo na palubě dohromady 107 cestujících, kteří si zaplatili za přepravu zpět do vlasti, dále pak čtyři piloti a dalších 17 členů palubního personálu, včetně inženýrů a pozemního personálu. Let QF14 byl o 522 km delší než nejdelší komerční linka na světě z Perthu do Londýna.

twitter.com @flightradar24 QF14
twitter.com @flightradar24 QF14

Cestujícím se mimo jiné naskytl během letu výhled na Antarktidu, kudy vedla část letu. Trať se však odchylovala v některých místech od ortodromy vlivem počasí i vzhledem k normám ETOPS, které stanovují maximální možný časový interval pro dosažení nejbližšího letiště v případě selhání jedné pohonné jednotky (zde 330 minut).

Přímá vzdálenost mezi Buenos Aires a Darwinem je 14 683 km, přičemž skutečná uletěná vzdálenost byla kvůli odchylkám o 354 km delší.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář